SM-liigasyksyn komeetta lyyhistyi tylysti ulos mitalipeleistä – tässä on romahduksen syy: "Hän on väärässä paikassa"

Maalikooste: HIFK - Lukko 7:43
Lukon kausi päättyi käsittämättömän dramaattisesti jatkoerässä maanantaina. Katso tästä ottelun ratkaisuhetket.

Loistavan alkukauden pelanneen Rauman Lukon pelit päättyivät aikaisessa vaiheessa, kun HIFK vei puolivälieräsarjan voitoin 4–2. MTV Urheilun asiantuntijalla Petteri Sihvosella on selkeä näkemys siitä, mistä romahdus johtui. 

Lukko oli sarjan paras joukkue SM-liigan syyskaudella. Kevättä kohti tuloksenteko romahti, ja kohtalona oli lopulta pullahdus ulos mitalipeleistä. HIFK jatkoi runkosarjan kuudennelta sijalta neljän parhaan joukkoon. Maaliskuun alkuun asti sarjaa johtanut Lukko lähti kolmospaikalta kesälomille.

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen näkee, että raumalaisten ydinongelmana on menneisyyden varjo. Keväällä 2021 Lukon Suomen mestaruuteen luotsanneen Pekka Virran omaleimaista pelitapaa on yritetty tehottomasti kopioida.

– Lukko on tuuliajolla. Etsiskelee itseään Pekka Virran jälkeen. Marko Virtasen ei pitäisi yrittää soittaa edellisen kapellimestarin tyyliin, Sihvonen pamauttaa.

Runkosarjan kolmospaikka on alavireisestä loppukaudesta huolimatta parannus viime kauteen, joka oli Virtaselle ensimmäinen Raumalla. Viime keväänä kohtalona oli niin ikään tappio puolivälieräsarjassa, mutta runkosarjasijoitus oli kymmenes. 

"Pitää hommata eri valmentaja"

Lukko suorastaan dominoi tällä sesongilla runkosarjaa jouluun saakka. Virtasen puolustusvoittoinen pelitapa toi valtavat määrät pisteitä. Myös tolppien välissä taiteillut Artjom Zagidulin onnistui täydellisesti.

– Harjoituspelien jälkeen he päättivät voimakkaasti panostaa puolustamiseen. Se oli hyvä linjaus, Sihvonen jatkaa. 

Vaikka oma pää pysyi etenkin alkukaudella puhtaana, alkoivat maalinteko ja hyökkäyspelaaminen yskiä kevättä kohden todella pahasti. Sihvosen mukaan juuri tässä Pekka Virran vaikutus pääsi liiaksi seuraajansa fläppitaululle. 

– Hyökkäämisen suhteen oli kuitenkin Virta-moodi päällä. Jos Lukko haluaa jatkaa Pekka Virran linjalla, niin pitää hommata eri valmentaja. Marko Virtanen on loistava jääkiekkovalmentaja, mutta hän on väärässä paikassa jatkamassa sitä. Virtasen pitäisi valmentaa omaa JYP-ajan lätkäänsä nykymaustein, Sihvonen linjaa.

Myös ensi kaudella jatkavan Virtasen alaisuudessa Lukko on pyrkinyt Virran tyyliin prässäämään ahnaasti. Tämä ei ole nykykäskijän alaisuudessa toiminut alkuunkaan.

– Aistin, että esimerkiksi Anrei Hakulisella ja Julius Mattilalla on niin tuore kokemus siitä, mitä on pelata Virran lätkää, että he saavat tuta sen, että käytetään väljähtänyttä välimallia. Näkisin, että loppuviimein hämmennys oli avainpelaajissa, kun alamäki lähti. 

"Kaikki muut paransivat"

Vajavaiseksi jäänyt hyökkäyspeli koitui Sihvosen mukaan lopulta raumalaisten kohtaloksi. Myös suhde muihin kilpakumppaneihin korostui loppukaudesta. Länsirannikolla jäätiin pahasti piippuun marraskuun jälkeen. 

– Kaikki muut paransivat, etenkin Pelicans ja KalPa. Lukossa vastaavaa kehitystä ei tullut. He jäivät makaamaan alkukauden menestyksen laakereille. Se laittoi sitten hyökkäyspelin puntariin, enää ei kohtuullisen hyvä puolustaminenkaan riittänyt. 

Vaikka runkosarjan tulos oli lähtökohtiin nähden kelpo, on Sihvosen mukaan Raumalla nyt totisen palaverin paikka. Omasta alkukauden kiirastulestaan selvinnyt HIFK oli lähellä pyyhkiä sinikeltaisten yli suoraan neljässä pelissä. Lukko sai kuitenkin hetkellisesti tulosta aikaan ja voitti vielä kahdesti. Kokonaiskuvassa penkin takana oltiin Sihvosen mielestä täysin neuvottomia, kun loppukauden romahdus teki tuloaan. 

– Ei ollut mitään välineitä korjata sitä. Ei näkynyt, että olisi tiedetty, mistä se johtui, Sihvonen päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat