SM-liigan superonnistujaa vietiin NHL:ään, päätyikin HIFK:hon – mitä oikein tapahtui?

HIFK:ssa kultakypärää kantava Teemu Turunen palaa lauantaina A-maajoukkuepaitaan, kun hän on Leijonien kokoonpanossa mukana Karjala-turnauksen Tshekki-ottelussa. Turunen oli edellisellä liigakaudella puhuttu hahmo. Häntä vietiin kovaa vauhtia kohti NHL:ään. Siirto jäi kuitenkin toteutumatta. Miksi?

Turunen, 23, oli heittämällä viime kauden isoimpia onnistujia Liigassa. Turunen nakutti 57 runkosarjaotteluun 54 (20+34) tehopistettä. Tahti jatkui kovana myös pudotuspeleissä, kun mestaruusmatkalla 17 ottelussa hänelle merkattiin tehot 5+9=14.

Nappionnistuminen johti siihen, että Turunen oli kovan spekulaation kohteena. Häntä vietiin NHL:n ja KHL:n suuntaan.

Nyt hän on kuitenkin HIFK:ssa. Mitä taustalla oikein tapahtui?

– Kun IFK osoitti kiinnostusta, niin löin sen kuvion lukkoon. Siinä vaiheessa siirto oli selvä. Ei siinä kauheasti pyöritelty mitään muuta, Turunen kertoo MTV Urheilulle.

Saiko hän kiinnostusta NHL:n suunnalta? Tai mitään varteenotettavaa tarjousta?

– En oikeastaan. Aika hiljaista oli, Turunen myöntää.

Hanat auki

Näin ollen IFK saattoi huokaista helpotuksesta. Kevään suurhankinta jäi seuraan.

Nordenskiöldinkadun jäähallissa Turunen on isossa näyteikkunassa. IFK on Suomen seuratuin joukkue ja hän on seuran iso tähti.

– En mä noita asemia ja asetelmia mieti ollenkaan. Ihan sama, että missä sitä on, niin sitä haluaa auttaa joukkuetta menestymään. Se on se juttu, miksi ylipäätänsä menin IFK:hon. Koko joukkueen tavoite on se, että haluamme voittaa, Turunen sanoo.

Alkukaudella Turunen kamppaili tehottomuuden kanssa. Sama oire koski myös koko IFK:ta.

– Alku oli tukkoinen. Itselleni ei tullut oikein paikkoja. Joukkueena niitä oli, mutta emme hyödyntäneet niitä. Pikkuhiljaa pääsin paremmin ”messiin” ja hiljalleen niitä pisteitä alkoi tulla. Peli on mennyt parempaan suuntaan viime aikoina. Olemme saaneet myös voittoja, Turunen iloitsee.

Maajoukkuetauolle lähdettäessä Turunen oli Liigan pistepörssissä neljäntenä. Alkukauden 18 ottelussa hän on kasannut kokoon tehot 9+12=21.

– Nousujohteista, Turunen summasi alkukautensa.

Kiikarissa selkeä tavoite

Tällä hetkellä Turunen on Leijonien mukana Karjala-turnauksessa. Maajoukkuekutsu tipahti pienen takaportin kautta, sillä Turunen häilytettiin paikkaamaan loukkaantunutta HIFK-hyökkääjää Jere Sallista.

Jukka (Jalonen) soitti jo silloin, kun joukkue julkaistiin. Samana päivänä, Turunen kertoo.

Turunen oli ensimmäisenä varalla.

Torstaina Turunen seurasi vielä Venäjä-ottelun katsomon puolelta. Perjantaina hän viiletti samassa ketjussa yhdessä Eemeli Suomen ja Arttu Ilomäen kanssa. Kolmikko nousee pelaavaan kokoonpanoon.

– Hienoa päästä taas Leijona-paitaan. Nämä pelit ovat kovia mittareita. Sitä pääsee pelaamaan Euroopan huippuja vastaan ja näkee, että missä sitä menee. Se on selvää, että tässä on vielä paljon töitä tehtävänä. Nyt siitä saa todellisen kuvan, Turunen sanoo Leijona-paluun alla.

Miten näet tulevaisuutesi? Missä tavoitteet menevät?

– Kyllä ne ovat siinä, että pääsisi ulkomaalaisiin sarjoihin pelaamaan. Jossain vaiheessa. Ja samalla se, että pääsisi MM-kisoihin, Turunen listaa.

– Mutta askel kerrallaan. Päivä kerrallaan. Ulkomaat sitten jossain vaiheessa, Turunen sanoo jalat tukevasti maassa.  

Lue myös:

    Uusimmat