SKV: Kevään asuntokaupoissa hiljaista – nämä kohteet viedään käsistä!

Vilkkaan helmikuun jälkeen asuntokauppojen määrä putosi maaliskuussa edellis-vuodesta. Uudiskohteet myivät kuitenkin kolmen ensimmäisen kuukauden aikana poikkeuksellisen vilkkaasti. Asuntojen hinnat ovat kehittyneet maltillisesti koko maassa.

Asuntokauppa on käynnistynyt tänä keväänä tavallista hieman hitaammin. Helmikuussa kauppaa käytiin runsaasti, mutta normaalisti vilkas kauppakuukausi maaliskuu oli tänä vuonna hiljainen. Vanhoissa asunnoissa maaliskuussa tehtiin 4140 asuntokauppaa eli noin 30 prosenttia vähemmän kuin edellisvuotena.

– Kevät on myöhässä ja koska pääsiäinenkin osui tänä vuonna jo maaliskuulle, tämä näkyy asuntokaupassa hitaana käynnistymisenä. Uskomme kuitenkin kevätsesongista tulevan kohtuullisen vilkas, toteaa SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Mikko Parikka.

Helmikuussa tehtiin asuntokauppoja noin 5900, mikä on reilut seitsemän prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

– Vilkas helmikuu johtui pitkälti maaliskuun alussa voimaan tulleesta varainsiirtoveron korotuksesta. Osakehuoneistoja koskeva vero nousi kuun alusta kahteen prosenttiin aiemmasta 1,6 prosentista, mikä ajoi ostajat kaupantekoon jo helmikuussa, Parikka sanoo.

Vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana vanhojen asuntojen kauppa laski yhteensä reilut 11 prosenttia.

Vaikka vanhojen asuntojen myynti laski ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, uudiskohteet nousivat kuitenkin selvästi plussalle. Uusia asuntoja myytiin 3055, mikä on reilut 18 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

– Uudiskohteissa on yleensä iso yhtiölainaosuus, jolloin myös varainsiirtoveron muutoksen vaikutus oli uudiskohdekaupoissa tuntuva, sanoo Parikka.

Maltillista hintojen nousua

Asuntojen hinnat ovat nousseet alkuvuodesta maltillisesti verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Vilkkaaseen kaupantekoaikaan helmikuussa hinnat nousivat paikoin rivakastikin erityisesti kerrostaloasunnoissa, mutta kokonaisuudessaan alkuvuoden hintakehitys on ollut tasaista.

– Inflaatio huomioon ottaen asuntojen hinnat ovat pysyneet melko ennallaan. Kerrostaloasunnoissa nousu on pysytellyt 1-2 prosentin välillä, joten dramaattisesta muutoksesta ei voida puhua. Rivitaloasuntojen hinnoissa on ollut hienoista laskua.

Pankkien asuntolainamarginaalit ovat viime kuukausina nousseet, mutta asuntolainojen kokonaiskorot ovat edelleen niin alhaisella tasolla, että Parikka ei usko nousun vaikuttavan loppuvuoden asuntokauppaan. Myöskään kasvaneet vaatimukset omarahoitusosuudesta tuskin vaikuttavat suuremmin asunnonostoinnokkuuteen.

– Paikkakuntien työllisyys on lopulta se merkittävin asuntokauppoihin vaikuttava tekijä. Jos työllisyystilanne pysyy hyvänä, myös luottamus omaan talouteen säilyy, Parikka sanoo.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja