Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat etenkin suurissa kaupungeissa

Yhtiökokoukset vaarassa – miten nyt kannattaa toimia ja mitä tästä voi seurata? 9:49
Katso videolta, miten uuden asunto-osakkaan kannattaa toimia Maanmittauslaitoksen käsittelyruuhkien takia.

Asuntokauppojen määrä pomppasi joulukuussa rajusti varainsiirtoveron muutosten takia.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat joulukuussa koko maassa 4,9 prosenttia edellisestä vuodesta, kertoo Tilastokeskus. Marraskuusta hinnat laskivat 0,7 prosenttia.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 6,1 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat vain 2,6 prosenttia.

Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Vantaalla, missä laskua edellisvuodesta oli 7,7 prosenttia. Espoossa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 7,4 prosenttia. Keskimäärin pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 7,1 prosenttia vuoden takaisesta.

Pellervon taloustutkimus PTT:n ekonomisti Veera Holappa arvioi, että pääkaupunkiseudun roimaan hintojen laskuun vaikuttaa muun muassa se, että asuntojen sijoittajakysyntä on hiipunut.

–  Eniten ovat pudonneet yksiöiden hinnat, ja ne ovat tyypillisiä sijoituskohteita. Lisäksi pääkaupunkiseudulla uudistuotanto on ollut erityisen suurta, mikä on entisestään lisännyt asuntojen tarjontaa, Holappa arvioi PTT:n tiedotteessa.

Yli kolmanneksen kasvu kauppojen määrässä

Asuntokauppojen määrä kasvoi joulukuussa rajusti, mitä selittää hallituksen tekemät muutokset varainsiirtoverossa, kun ensiasunnon ostajien veroetu päättyi viime vuoden lopussa.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin joulukuussa 37 prosenttia enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että asuntokaupan näkymät ovat alkuvuonna vaimeat, mutta vuoden edetessä Euroopan keskuspankin koronalennukset parantavat tilannetta.

–  Tammikuussa asuntokauppa hyytyy, kun ensiasunnon ostajia ei enää tungeksi näytöillä. Kesän koittaessa korkojen lasku voitelee kauppaketjuja ja tekee ostamisesta jälleen kannattavampaa, Brotherus ennustaa tiedotteessaan.

"Suurin sukellus sitten 1990-luvun laman"

Koko viime vuoden aikana vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 6,4 prosenttia edellisestä vuodesta. Hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Vantaalla, joissa pudotusta kertyi 8,0 prosenttia.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat 7,2 prosenttia verrattuna vuoteen 2022. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 7,8 prosenttia.

Suurista kaupungeista hinnat putosivat vähiten Turussa, missä laskua oli vain 4,3 prosenttia. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat keskimäärin 4,8 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hinnan laskeminen 6,4 prosentilla on Suomen Yrittäjien Brotheruksen mukaan suurin sukellus sitten 1990-luvun alun lamavuosien.

Tänä vuonna asuntomarkkinoiden tilanne kääntyy Brotheruksen mukaan jääkylmästä kohti normaalia. 

Tulevina vuosina saatetaan kasvukeskuksissa nähdä asuntopulaa, kun uudisrakentamisen romahtamisen takia uusia asuntojen valmistuminen markkinoille ehtyy kesän 2024 jälkeen.

–  Kaupunkien vetovoima ja väestönkasvu tarkoittaa, että hintoihin kasautuu suurissa kaupungeissa selvää nousupainetta vuoteen 2025, Brotherus ennustaa.

Lue myös:

    Uusimmat