Mainos

Skotit järkyttyneitä – vaativat äänestystä omasta itsenäisyydestä

0:36

Iso-Britannia on äänestänyt Euroopan unionista irtautumisen puolesta, mutta koko Skotlanti äänesti yksimielisesti Brexitiä vastaan. Kaikki Skotlannin 32 aluetta äänestivät Euroopan unionissa pysymisen puolesta. Kaikista skoteista tätä mieltä oli noin kaksi kolmasosaa, 62 prosenttia äänestäjistä.

– Valtaosa skoteista on ottanut tiedon Britannian EU-erosta vastaan järkyttyneinä. Näyttää siltä, että Skotlanti revitään Euroopan unionista vastoin sen tahtoa. Todennäköisesti Skotlannissa järjestetään pian uusi kansanäänestys ja tällä kertaa itsenäistymisen puolesta, kertoo Skotlannissa asuva suomalaistoimittaja Jani Savolainen.

Savolaisen mukaan skotit näkevät tulevaisuutensa vahvasti osana Euroopan unionia. Äänestyspäivämäärää poliitikot eivät vielä ole päättäneet.

– He haluavat miettiä sen tarkasti. Edellisen kerran kun äänestys järjestettiin itsenäistymisen puolesta 55 prosenttia äänesti Britanniassa pysymisen puolesta ja 45 prosenttia taas itsenäistymisen puolesta. Jos tällä kertaa itsenäisyyden mukana äänestetään myös EU:hun ja mahdollisesti euroonkin liittymisen puolesta, niin prosentit voivat hyvinkin kääntyä toisinpäin.

Äänestysprosentti eilisessä kansanäänestyksessä oli Skotlannissa 67, kun koko maassa se oli 72. Skotlannin suurimmassa kaupungissa Glasgowssa äänestysprosentti oli vain 62.

– Moni EU:n puolesta äänestävä on saattanut jäädä kotiin.

Savolainen kertoo, että skotit eivät ole suhtautuneet Britannian kansanäänestykseen kovin intohimoisesti.

– Ennen äänestystä Skotlannissa ei ole ollut kovin isoja kampanjoita, mutta äänestyksen jälkeen reaktiot ovat olleet voimakkaita. Täällä ehkä ajateltiin sen olevan itsestäänselvyys, että Britannia pysyy EU:ssa, uskoo Savolainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.