Skodan odotettu uutuus on valmiina taistoon – kuinka ahtaalle Golf, Focus ja Corolla joutuvat?

0:19
Tältä näyttää aivan uusi Skoda Scala.

Skoda Scala saapuu haastamaan emokonserninsa syömähampaana tunnetun Volkswagen Golfin sekä vuoden parhaaksi autoksi Suomessa valitun Ford Focuksen.

Rapidin seuraajaksi piirretty Skoda Scala hämmentää autouutuuksien pakkaa, sillä se sijoittuu sarjassaan uuteen kokoluokkaan. Scala saa myös esitellä VW-konsernin monia uusimpia ja premium-luokista tuttuja teknisiä kykyjä. Designissakin on selvästi nähty vaivaa aikaisempaa enemmän.

Scala on ensimmäinen Volkswagen-konsernin skaalautuvalle MQB A0 -alustalle rakennettu Skoda. Samaa alustaa käyttävät Volkswagen Polo sekä katumaasturit Seat Arona ja tuleva Skoda Kamiq. Veljessarjan ei pidä antaa hämätä. Paperilla Scala on viisiovinen hatchback, mutta käytännössä tilat vastaavat perheluokan puolifarmaria Fabian ja Octavian välissä. Akseliväli on 2,649 metriä ja korin pituus 4,362 metriä. Tavaratilaakin on lähes yhtä paljon kuin Audi A4:ssä, sillä perusasennossa takaluukku vetää 467 litraa, ja takapenkit alhaalla koko kasvaa 1 410 litraan.

Scala tulee äärimmäiseen tiukasti kilpailtuun markkinaan, jossa sen haastajia ovat esimerkiksi Ford Focus, Toyota Corolla, Kia Ceed, Opel Astra ja Hyundai i30, oman konsernin valmistamaa Volkswagen Golfia unohtamatta.

Varustetasoja on kolme ja parhaassa Style-versiossa on esimerkiksi jatkuva online-yhteys, digitaalinen mittaristo ja 9,2-tuumainen puhetta ja kosketusta totteleva näyttö. Sen kautta autoon voi myös ostaa lisää sovelluksia esimerkiksi etäkäyttöön. Puheohjaus ymmärtää lauseita, opastaa määränpäähän, toistaa suosikkimusiikkia ja kirjoittaa saneltuja tekstiviestejä.

Moottorit ovat entuudestaan tuttuja, mutta ne on päivitetty Euro 6d Temp -normeihin. Suomeen auto tulee vain bensiini- tai kaasumoottoreilla. Yksilitraisten TSI-bensiinimoottorien tehot ovat 95 ja 116 hv ja 1,5-litraisen 150 hv. Yksilitrainen ja 90-hv G-TEC-kaasumoottori saapuu vaihtoehdoksi loppuvuonna. Pienin bensakone on 5-vaihteinen manuaali, tehokkaimmat bensamoottorit saa myös 7-vaihteisina DSG-automaatteina tai 6-pykäläisinä manuaaliversioina. Kaasumoottori on käsivalintainen ja kuusivaihteinen.

Uutta turvatekniikka edustaa muun muassa kaistanvaihtovaroitin, joka huomauttaa kuljettajalle jo 70 metrin päästä toisesta ajoneuvosta, jos se on ohittamassa tai lähestyy kuolleessa kulmassa. Kaistanvaihtoavustin ja hätäjarrutus ovat vakiona. Räväkämpää kyytiä kaipaava voi valita 15 milliä vakiota matalamman sport-alustansäätöjärjestelmän eri ajotiloineen. Auton saa myös 15 milliä tavanomaista korkeammalla maavaralla, jos ajoa on paljon erityisesti huonoilla teillä. Tänä vuonna uutuus tulee kesken kautta, mutta ensi vuonna myyntitavoite Suomessa on 1 000–1 500 autoa.

Skoda Scala tarjosi ripeät kyydit sekä 1,0-litraisella kolmisylinterisellä että 1,5-litraisella nelisylinterisillä bensamoottoreillaan ja auto osoittautui ketteräksi niin kaupungeissa kuin moottoritielläkin. Yhä useampi valitsee autonsa automaattivaihteilla, mutta Scalan käsivalintainen vaihteisto soljui niin mutkattomasti, ettei sitä kannata kavahtaa. Sport-alustan valitsevalle on luvassa kovahkoa kyytiä, mikäli teiden kunto ei vastaa sen edellyttämää tasoa.

Ohjaamo on käytännöllinen, viimeistelty ja moderni. Kuljettajaa ilahdutti erityisesti 9,2-tuumainen kosketusnäyttö ja sen intuitiivisuus navigoinnin apuna. Peruutuskamera suttaantui sateella, mutta sille on oma pesuri. Takakontti täyttyy nopeasti, mutta takapenkillä tila riitti pidemmällekin kaverille. Sähköisesti säätyvä kuljettajan istuin täytti toiveet, mutta käsisäätöisenä valintoja olisi voinut olla enemmän. Designissa on lupaus tulevista uutuuksista. Piirteet ovat entistä terävämmät ja sen vuoksi auto näyttää myös linjakkaammalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja