Skeittaaja Lizzie Armanton olympia-asu kiinnitti jopa Voguen huomion – haalarilla kunnioitettiin Suomea sekä Alvar Aaltoa

Lizzie Armanto murtautunut lajinsa eturiviin – rullalautailija yksi Suomen mitalitoivoista Tokion olympialaisissa 0:30
Lizzie Armanto on yksi kansainvälisesti suurimmista skeittauksen tähdistä.

Lizzie Armanto ihastutti Tokion olympialaisten skeittauksen naisten parkin alkukilpailussa sinivalkoisella haalarillaan. 

Yhdysvaltalais-suomalainen skeittaaja Lizzie Armanto edusti Suomea keskiviikkona 4. elokuuta Tokion olympialaisissa skeittauksen naisten park-kilpailussa. Armanto sai kolmesta runistaan parhaat pisteet viimeisellä yrityksellä, muttei se riittänyt kuitenkaan finaaliin. Olympiakullan vei 15-vuotias japanilainen Misugu Okamoto ja Armanton loppusijoitus oli 14. 

Olympialaisissa Armanto herätti kansainvälistä huomiota skeittauksensa lisäksi myös sinivalkoisella haalariasullaan, jonka on noteerannut muun muassa muotijätti Vogue. Yhdysvaltalainen muotisuunnittelija Rachael Finley kertoo Instagram-tilillään suunnitelleensa haalarin yhdessä Armanton kanssa edellisvuoden lopussa, vain muutamia viikkoja sen jälkeen, kun Armanto oli loukkaantunut vakavasti skeitatessaan. Armanto mursi reisiluunsa lokakuussa 2020 vakavassa skeittionnettomuudessa, jonka jälkeen kuntoutuminen alkoi siitä, että urheilija opetteli kävelemään uudestaan. 

Finleyn mukaan kaksikko suunnitteli asua samalla kun Armanto suoritti omaa fysioterapiaansa toipuakseen onnettomuudesta. Asu tehtiin yhteistyössä kenkämerkki Vansin kanssa. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– On aivan hullua, että hän edes skeittaa jo, vaikka loukkaantumisesta on vain kuukausia, Anderson kirjoittaa päivityksessään. 

Voguen artikkelissa puolestaan kerrotaan, että asullaan Armanto halusi kunnioittaa suomalaissyntyisen isänsä kotimaata – maata, jota hän päätti edustaa myös olympialaisissa. Lisäksi hän halusi kantaa yllään asua, jota voisi käyttää muutenkin missä tahansa. 

Erityistä inspiraatiota asuun toivat suomalaissuunnittelija Alvar Aallon työt. Harva tietää, että Aalto on työllään vaikuttanut merkittävästi siihen, kuinka skeittaus aikoinaan syntyi ja kehittyi omaksi urheilulajikseen.  

– Vuonna 1939 hän suunnitteli munuaisen muotoisen uima-altaan, josta sittemmin tuli pooliskeittauksen synonyymi paljon myöhemmin 70-luvulla. Haalarin useat kuviot ovat ottaneet mallia ympäri maailman löytyvistä tyhjistä uima-altaista, Armanto kertoo haalarinsa synnystä. 

Armanto on yksi maailman menestyneimmistä naisskeittaajista, joka on raivannut esimerkillään tietä sekä edistänyt tasa-arvoa menestyksekkäällä urallaan. 

Lue myös:

    Uusimmat