Skandaalivalmentaja Eteri Tutberidzen urheilijatyttärestä esitettiin kova väite – Venäjällä raivostuttiin: "Jälleen yksi vale"

Kiistanalaisen taitoluisteluvalmentajan Eteri Tutberidzen tytär Diana Davis on päätynyt kohun keskelle. Venäjää edustavan Davisin väitetään päättäneen vaihtaa Yhdysvaltojen väreihin päästäkseen mukaan kansainvälisiin kilpailuihin. Sekä äiti että tytär ovat kommentoineet väitettä.

Jäätanssijana parinsa Gleb Smolkinin kanssa kunnostautunut Davis syntyi vuonna 2003 Yhdysvalloissa, mutta muutti äitinsä kanssa Moskovaan jo nuorena. Venäjän ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen on taitoluistelu-urallaan edustanut Venäjää, ja Pekingin olympialaisissa pari luisteli sijalle 14.

The Skating Lesson -taitoluistelublogin mukaan Davis olisi kuitenkin aikeissa vaihtaa Yhdysvaltojen väreihin. Sivustoa pitävä toimittaja Dave Lease väittää saaneensa tiedon vaihdoksesta Tutberidzelta.

– Eteri vahvisti, että Diana Davis edustaa USA:ta, The Skating Lessonin Twitter-tilillä kerrotaan.

Julkaisun yhteydessä on kuva Tutberidzesta ja Leasesta.

Syynä edustusoikeuden vaihdokseen olisi oletettavasti se, että venäläisurheilijoiden osallistuminen kansainvälisiin kilpailuihin on estetty Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vuoksi. Kansainvälinen luisteluliitto ISU päätti maaliskuussa kiellosta, joka koskee venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita ja jatkoi kieltoa tiistaina kokoontumisessaan Thaimaan Phuketissa.

Kansainvälisten kilpailuiden ulkopuolelle jääminen on saanut urheilijat harkitsemaan toisen maan edustamista.

The Skating Lessonin mukaan Davisin kohdalla päätös olisi jo tehty. Tutberidze kuitenkin kiirehti kiistämään tiedon omalla Instagram-tilillään.

– Jälleen yksi vale, Tutberidze kirjoitti Instagram-tilinsä tarinat-osiossa.

Myös Davis kommentoi väitettä lyhyesti samalla alustalla.

– Kiinnostavaa, mitä opimme itsestämme.

Venäläinen taitoluisteluvalmentaja Tatjana Tarasova oli sanoissaan jyrkempi.

– Koska journalistit alkavat pyytää anteeksi valheellisia kirjoituksiaan? Etenkin, kun Eteri on jo ilmoittanut pysyvänsä Venäjällä. Tällaisesta täytyy joutua tilille. Kuka voi puolustaa totuutta, jos eivät toimittajat? Jopa he kirjoittavat valeita nykyään, Tarasova tilitti Tassin mukaan.

Tutberidze nousi tikun nokkaan Pekingin olympialaisissa sen jälkeen, kun hän sätti voimakkaasti vapaaohjelmassaan epäonnistunutta 15-vuotiasta Kamila Valijevaa. Tieto suurena ennkkosuosikkina kilpailuun lähteneen Valijevan  positiivisesta dopingnäytteestä tuli julki kesken kisojen. Nuori luistelija sai kärystä huolimatta luvan osallistua yksinluisteluun, mutta paineet muodostuivat liian koviksi.

Tutberidze on jo ennen Valijevaa tullut tunnetuksi hyvin nuorten luistelijoiden nostamisesta maailman huipulle. Tutberidzen valmennusmetodeja on kuvattu epäinhimillisiksi, mutta menestyksensä ansiosta hän on noussut suureen arvoon Venäjällä, ja presidentti Vladimir Putin on palkinnut Tutberidzen valtiollisella kunniamerkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja