Mainos

Skandaaleilla on merkitystä – luottamus poliisiin koetuksella

Noin 40 prosenttia MTV Uutisten teettämän nettipaneelitutkimuksen vastaajista sanoo luottamuksensa poliisiin horjuneen skandaalien takia. Heistä noin joka kymmenennen luottamus poliisiin on horjunut paljon.

Toisaalta tutkimuksesta käy ilmi, että suurin osa nettipaneelitukimukseen vastanneista luottaa poliisiin kuten ennenkin. Perinteisesti Suomessa luottamus poliisiin on ollut hyvin vahvaa, mutta tuore tutkimus paljastaa, että hienoista horjumista on olemassa.

Tutkimuksessa kysyttiin, miten poliisin viime kuukausina saama kielteinen julkisuus on vaikuttanut vastaajien luottamukseen poliisiin. Poliisi on viime kuukaisina saanut runsaasti kielteistä julkisuutta tietovuotojen ja Helsingin huumepoliisin päällikön rikosepäilyjen vuoksi. 

Miesten ja naisten välillä kyselyssä oli hieman eroa. Miehistä hieman useampi, 43 prosenttia, koki että kohuilla oli ollut vaikutusta heidän luottamukseensa poliisiin. Naisilla vastaava prosenttiluku oli 33. Vastaavasti nuoremmat luottavat poliisiin hieman enemmän kuin vanhemmat ihmiset. 

Suomen eri alueiden, kuten etelän tai pohjoisen, välillä ei juurikaan ole eroa luottamuksessa poliisiin. Itä-Suomessa (45 prosenttia) ja Lapin läänissä (42 prosenttia) luottamus poliisin on horjunut aavistuksen verran enemmän kuin muualla.

Selviytyykö poliisi tehtävistään?

Verkkopaneelitutkimuksen vastaajilta kysyttiin myös, vaikuttavatko poliisin kohdalla julki tulleet tapaukset poliisin kykyyn suoriutua tehtävistään. Vastaajien mielipiteet olivat linjassa poliisin kohdistuvan luottamuksen kanssa.

38 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että tapaukset ovat vaikuttaneet poliisin kykyyn suoriutua tehtävistään. 56 prosenttia oli sitä mieltä, ettei tapauksilla ole ollut juurikaan vaikutusta tai ei lainkaan vaikutusta. 

Miehet ovat kyselyn mukaan hieman epäluuloisempia kuin naiset. 46 prosenttia miehistä oli sitä mieltä, että tapauksilla on ollut vaikutusta siihen, miten poliisi suoriutuu tehtävistään. Naisilla vastaava luku oli 28. 

Itä-Suomen läänissä oltiin kaikkein epäluuloisimpia. 51 prosentin mielestä esiin tulleilla tapauksilla on ollut vaikutusta siihen, miten poliisi kykenee suoriutumaan tehtävistään.

Tutkimus tehtiin 25.11. -28.11. Siihen vastasi 1 603 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttia suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV3:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

MTV Uutiset teki saman kyselyn noin vuosi sitten. Tuolloin Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikosepäilyt olivat hiljattain tulleet julki ja tutkinta vasta alussa. Myös tietojen vuotamisessa oli ollut ongelmia. Myös vuosi sitten noin 40 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei luota poliisiin enää entiseen tapaan. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.