Mainos

Sivuosien sankari Leo Jokela jälleen valkokankaalla

Kulttuuriasiainkeskus esittää Leo Jokelan kunniaksi elokuvasarjan Lasipalatsin Bio Rexissä. Sarjan avaa 14.9. Jokelan kunniaksi järjestetty juhlanäytös Komisario Palmun erehdys (1960). Esityksessä ovat paikalla ohjaaja Matti Kassila ja näyttelijä Elina Salo, jotka kertovat elokuvan tekemisestä ja Leo Jokelasta työtoverina.

Näyttelijä Leo Jokela oli sivuosien suuri sankari, joka helposti varasti kohtaukset itselleen. Tunnetuimpia ovat Jokelan historiaan jääneet roolit legendaarisissa komisario Palmu -elokuvissa. -Jos Leo Jokela olisi ollut amerikkalainen tai edes ranskalainen, hän olisi ollut maailmankuulu koomikko, josta ohjaajat olisivat tapelleet, ja hänen muistoviikkojaan järjestettäisiin harva se vuosi elokuvajuhlilla, arvioi esimerkiksi kriitikko A-A.Tuominen. Nyt sarja Leo Jokelan elokuvia nähdään Helsingissä.

Leo Jokela -sarjaa järjestettäessä suurin yhteistyökumppani on ollut Yleisradio, joka on kunnostanut elokuvasarjaan omia 35 mm:n kopioitaan. Elokuvien lisäksi Lasipalatsissa kuullaan näyttelijän rakastettua radiopapukaijaa. Spede Pasasen kirjoittamat ja toimittamat G.A.Pula-ahot ovat harvoin kuultua radioviihdettä, joiden uutta tulemista on odoteltu innokkaimpien fanien kesken jo pitkään: aikoinaan kuunnelmia keräännyttiin kuuntelemaan radion ympärille koko perheen voimin. Yleisradion radioarkisto on sarjaa varten kartoittanut 60-luvun Ruljanssiriihien sisältöä G.A. Pula-aho -kuunnelmien löytämiseksi.

Kunnianosoitus elokuvaperinteellemme

Leo Jokela teki luontevasti yhteistyötä muiden suomalaisten koomikkojen kanssa 1950-60 -luvun elokuvissa. Bio Rexissä nähtävässä sarjassa Jokela työskentelee yhdessä mm. Tommi Rinteen, Hannes Häyrisen ja Siiri Angerkosken kanssa. Jokelan uran suurimpia rooleja oli Jaakko Järven eli Jack Laken rooli Aarne Tarkaksen komediassa Älä nuolase (1962), joka nähdään sarjan alussa. Jukka Virtasen Pähkähullu Suomi (1967) johdattelee sarjan huipentumana lokakuun viimeiseen viikonloppuun, joka vietetään Spede Pasasen 70-luvun alun elokuvien parissa. Uskomaton keksijä Leonardo tai New Yorkin velmu sheriffi ovat yleisölle tuttua Leo Jokelaa -siinä missä aiempien vuosikymmenien roolit pikkukelminä tai poliisina.

Bio Rexissä esitettävän sarjan lisäksi Jokela -elokuvia nähdään Stoassa ja Malmitalossa. Alueellisten kulttuurikeskusten näytöksiin on vapaa pääsy ja esitettävät elokuvat ovat 16 mm:n kopioita.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.