Siuntioon uusi ammattivalmentaja

Nina Pettersson-Perklénin ravivalmennustoiminta on saavuttanut niin suuren suosion, että lisenssin päivittäminen on paikallaan.

– Laitan hakemuksen postiin hetkenä minä hyvänsä. Kaikki paperit ovat jo keittiön pöydällä valmiina, siuntiolainen Nina Pettersson-Perklén paljastaa.

Toistaiseksi harrastajalisenssillä operoinut ravivalmentaja on aikeissa anoa Suomen Hippos ry:ltä Kilpailija-lisenssiä. Se voidaan myöntää kaupallista valmennustoimintaa harjoittavalle ravitalliyrittäjälle, mikäli kaikki ehdot täyttyvät ja hakemus liitteineen hyväksytään.

– Se olikin aika kattava selvitys. Eläinlääkäri tutki tallin ja raportoi perinpohjaisesti eläinsuojeludirektiivejä ja hevosten hyvinvointia silmällä pitäen. Lisäksi Hippos haluaa tietoa valmentajan omasta kokemuksesta ja ammattitaidosta, yrityksen taloudellisesta tilanteesta, vakuutuksista sekä henkilökunnasta ja hevoskalustosta, Pettersson-Perklén luettelee.

Tällä hetkellä Brobackan tallilla on 21 asukasta. Niistä seitsemän on täysihoitohevosia ja yksi ravivalmentajan lemmikki ja silmäterä, 25-vuotias eläkepäiviään viettävä suomenhevosherra Kiideon.

Loput kolmetoista on varsinaisia valmennettavia.

– Ne ovat valtaosin ajohevosia, vaikka kaikki eivät olekaan vielä kilpailukuntoisia. Monen omistajana on itse kasaamani kimppatalli.

Harrastajalisenssillä toimivia valmentajia on rajoitettu siten, että vuosittain saa kilpailuttaa vain muutamaa ulkopuolisessa omistuksessa olevaa hevosta. Niinpä 44-vuotiaasta Pettersson-Perklénistä on kehkeytynyt myös entistä aktiivisempi hevosenomistaja – hevonen lasketaan omaksi, mikäli valmentajalla tai hänen lähisukulaisellaan on siitä vähintään kymmenen prosentin omistusosuus.

– Taloudellisesti tilanne ei ole käynyt vielä mahdottomaksi. Lisäksi tässä on nyt ollut niin lupaavia ja mielenkiintoisia hevosia, että mielelläni pidän niistä osuudet itselläni lisenssimuutoksen jälkeenkin, valmentaja huomauttaa.

Sana kiirii

Mikäli Hippos siunaa Pettersson-Perklénin hakemuksen koskien Kilpailija-lisenssiä, kaikki 24 karsinaa voisi huoletta asuttaa. Tulijoita kyllä riittää, jopa yllättävän paljon.

– Ilmeisesti sana on kiirinyt, sillä en ole vielä ehtinyt edes mainostaa missään. Moni hevonen tulee ensin kuntoutukseen, sillä teen mielelläni sitäkin hommaa. Usein yhteistyö on jatkunut tervehtymisen jälkeenkin, hän iloitsee.

– Neljätoistapaikkainen uusi talli valmistui kaksi kuukautta sitten, joten laajennustyöt eivät ole ajankohtaisia. Olen kyllä välillä naureskellut, että pitääkö kohta jo tehdä viereen toinen samanlainen.

Tallitilojen lisäksi muutkin puitteet ovat kohdillaan. Rauhallista maalaistilaa emännöivälle Pettersson-Perklénille on ensiarvoisen tärkeää, että hevoset saavat ulkoilla aamusta iltaan.

– Tarhoja on oltava yhtä paljon kuin karsinoita. Koen myös monipuolisen treenin hyväksi, joten hevosilla muun muassa ratsastetaan ja lenkkeillään vaihtelevassa maastossa metsän siimeksessä.

Eilen Forssassa kilpailleeseen ja viidenneksi sijoittuneeseen Amour Mirageen ei maaseudun rauha ole vielä täysin tarttunut.

– Keulajuoksu on sille huonoin mahdollinen. Vaikka vauhti ei ollut erityisen kovaa, se kulutti voimansa ohjille painamiseen ja ohjastajan kanssa taistelemiseen, valmentaja harmittelee.

Tallin kirkkaimpana tähtenä tuikkii tällä hetkellä Arnold Halm, joka sairastelujen jälkeen palasi tasolleen ja torstaina Lahdessa myös täysosumien tielle.

Sen sijaan Pettersson-Perklénin edeltävä valmennusmatka Jokimaan raveihin oli vähintäänkin painajaismainen. Lue lisää MTV ravien sivuilta.

– Purskahdin menomatkalla itkuun, kun viimeksi samalta radalta jäi niin karmaisevat muistot. Onneksi Arnold näytti että aallonpohjaa voi seurata uusi nousu. On tämä kyllä suurien tunteiden laji!

Tv-lähetykset: Ravit

    Ei tulevia TV-esityksiä

    Tässä lajissa ei ole tiedossa olevia TV-esityksiä seuraavan kolmen kuukauden aikana.

  • Katso lisää

Lue myös:

    Uusimmat