Sitkeä nainen karkkikorujen takana: Tämä on salainen reseptini

Perjantai 4.10. on virallinen Pukeudu pinkkiin -päivä, jolloin tarkoituksena on valita ylle pinkit vaatteet ja kerätä lahjoituksia Roosa nauha -rahastoon, tueksi kaikille rintasyöpää sairastaville. Karkkikoruista tunnetun Elvari korut -yrityksen perustaja vannoo Roosa nauha -kampanjasta tutun pinkin värin ja periksiantamattoman elämänasenteen nimeen joka päivä.

Karkkikoruyrittäjä Sanna Leinoselle jokainen päivä on Pukeudu pinkkiin -päivä, sillä terveysongelmista kärsinyt yrittäjä elää unelmaansa karkkikorujen valmistuksen ja myynnin parissa – ja valitsee ylleen liki joka päivä pinkkiä väriä. Pinkki väri kuvastaakin sisukkaan yrittäjän salaista reseptiä: unelmien eteen on tehtävä kovasti töitä, mutta huumoria ja iloa elämästä ei saa koskaan unohtaa.

Kunpa ihminen pysähtyisi ja hymyilisi hetken

Leinonen perusti Elvari korut -yrityksen kaksi ja puoli vuotta sitten. Nettikaupan ja tapahtumiin pystytettyjen myyntikojujen kautta Leinosen pääosin karkkiaiheiset korut löytävät tiensä suomalaisten korurasioihin – suoraan hänen kotoaan.

– Meillä on edelleen kotitehdas, eli kaikki Elvarin korut tehdään meidän kotitalon yläkerrassa. Meillä yläkerrassa työhuone, joka on ihan lattiasta kattoon täynnä tavaraa. Nyt on kuitenkin tullut aika laajentua ja ostin neljä käytettyä toimistokonttia kesällä. Ne on nyt maalattu pinkeiksi sisä- ja ulkopuolelta ja kohta pihallamme on suurempi korutehdas, Leinonen hymyilee.

Leinosen suunnittelemista ja käsityönä tehdyistä koruista moni tunnistaa omasta lapsuudestaan tuttuja herkkuja: englanninlakuja, salmiakkeja ja vaahtokarkkeja. Elvarin korut ovat kuitenkin myös ajan hermolla, sillä kotileipureiden omaksumien trendien mukaan macaron-leivokset ja kakkutikkaritkin ovat päässeet osaksi monipuolista koruvalikoimaa. Ideointia varten Leinonen kertoo palaavansa tiedon alkulähteille.

– Saan ideani karkkihyllyistä! Varsinkin alkuun minä kuljin kuin hidastetussa leffassa karkkihyllyn ohitse ja etsin sieltä katseellani sellaisia herkkuja, jotka herättävät jotain tunteita, Leinonen kertoo.

Karkkikoruyrittäjälle on selvää, mikä on hänestä omassa työssä parasta: Leinonen nauttii siitä, että ihmiset pysähtyvät hänen korujensa kohdalle ja heidän suunsa kääntyy hymyyn. Edes asiakkaan ostopäätös ei vedä vertoja sille tunteelle, että on saanut tuoda iloa toisen ihmisen elämään.

– Minä en kaipaa muuta. Silloin ihmisen mieleen jää mielikuva siitä iloisesta hetkestä. Huumoria pitää vähän olla elämässä – ja väriä! Leinonen toteaa.

Pinkki väri kunniaan!

Sen lisäksi, että itse korusuunnittelija pukeutuu liki vuoden jokaisena päivänä pinkkiin, Elvari korujen kaikki taustapahvit ovat pinkkejä ja korut toimitetaan ympäri Suomea väliaikaisille myyntipaikoille pinkillä pakettiautolla. 1.–6.10. pinkki Elvari-pakettiauto herättää ihmetystä Helsingin Lasipalatsin edustalla, sillä Elvarin PopUp-kauppa on auki viikon ajan – sunnuntaihin saakka.

Sukulaiset, ystäväpiiri ja vakioasiakkaat tunnistavat Leinosen pinkistä väristä. Kirkas vaaleanpunainen merkitsee karkkikoruyrittäjälle rohkeutta ja iloa.

– Minä pidän siitä, että pinkki väri aiheuttaa ihmisissä sellaisen reaktion, että he rupeavat hymyilemään. Jos jotain ei ole vaaleanpunaisena, niin minä maalaan sen! Leinonen nauraa.

– Minulle on aika paljon viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kertynyt tavaroita, jotka ovat vaaleanpunaisia. Se, että aiheutan ihmisissä reaktion, on aina yhtä piristävää, Leinonen kertoo.

Oli sitten arki tai juhla, Leinonen herättää huomiota räväkän värivalintansa vuoksi kerta toisensa jälkeen. Myös ihmisten reaktio on aina liki samanlainen.

– Kun lähden ajamaan vaaleanpunaisella pakettiautollani torille ja vastaan tulee unisia ja nuutuneita ihmisiä, he alkavat hymyilemään. Se on jotenkin vain sellainen väri, että se kääntää ihmisten suut hymyyn, Leinonen toteaa.

Riskin ottaminen osoittautui tieksi onneen

Elämä karkkikoruyrittäjänä on pala Leinosen unelmaa. Rohkeus oman yrityksen perustamiseen ja aiemman uran hautaamiseen ei kuitenkaan tullut ilmaiseksi: sairastuminen sai Leinosen vuosia sitten miettimään sitä, mitä hän todella elämältään haluaa.

– Mietimme silloin mieheni kanssa, että kyllä saan sitten muita töitä, jos kaikki menee pieleen. Täällä minä nyt olen ja ei ole ikävä. En olisi uskonut viisi vuotta sitten, että minusta tulee karkkikorun tekijä. Tähdet ovat olleet jotenkin kohdillaan, Leinonen hymähtää.

Vakava sairaus pysäytti Leinosen ja näin jälkikäteen hän toivoo, että uskallus olisi ottanut paikkansa oman yrityksen perustamisessa jo vuosia sitten hänen elämässään. Leinonen toivoo, että ihmiset ottaisivat elämässään enemmän tietoisia riskejä seuratakseen unelmiaan.

– Kukaan ei määrittele, että kuinka paljon sitä elämää on jäljellä. Sitä on tehtävä asioita nyt, eikä ylihuomenna. Se on tyhmää, että se vaatii jonkun tapahtuman, että rohkeus löytyy, Leinonen toteaa.

Viime keväänä Leinonen joutui jälleen yllättäen sairaalaan. Huolesta huolimatta yllättäen Elvarin koru rauhoitti Leinosen mieltä surullisella hetkellä.

– Jouduin sairaalaan ja leikkaukseen aika yhtäkkiä. Huomasin pian sairaalassa, että yhdellä hoitajalla oli vaahtokarkkikoru kaulassa. Minä sanoin vain, että olen niin onnellinen siitä, että vaikka olen menossa leikkaukseen, niin näen itse tekemäni karkkikorun matkalla leikkaussaliin. Se oli hieno tunne, Leinonen hymyilee.

Lue myös:

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Katri Koskinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja