Sisustustuoksut kasvattavat syöpäriskiä – tällaisia oireita ne aiheuttavat

Pimeä vuodenaika tarkoittaa monelle kynttilöiden suurkulutusta. Tuoksulliset kynttilät tuovat kotiin tunnelmaa, mutta niiden polttamisessa piilee myös riskinsä.

Daily Mail kokosi yhteen viime vuosien sisustustuoksuja ja niiden käyttöä selvittäneet tutkimukset. Useiden tutkimusten mukaan tuoksukynttilöiden, ilmanraikastimien ja suitsukkeiden on todettu aiheuttavan syöpäkasvaimia, keuhkovaurioita ja astmaa. Lisäksi kotiin tuoksua tuovat ainesosat voivat sekoittaa hormonituotantoa.

Tuoksukynttilöiden sisältämä formaldehydi kasvattaa pitkällä aikavälillä riskiä sairastua syöpään. Kyseisen aineen on tutkittu aiheuttavan nenä- ja kurkkusyöpää sekä miedoimmillaan myös kurkkukipua, yskää, kutisevia silmiä ja nenäverenvuotoa. 

Viime keväänä julkaistussa tutkimuksessa testattiin kuutta tuoksukynttilää, joissa oli esimerkiksi mansikan, puuvillan ja kiivin tuoksua. Tutkimuksessa huomattiin, että kynttilää ei tarvinnut edes polttaa, vaan kemikaaleja pääsi hengitysilmaan palamattakin. Haitallisten kemikaalien on väitetty pääsevän elimistöön pelkästään kynttilää koskettamalla!

Parafiinia sisältävät kynttilät päästävät ilmaan myös asetonia, bentseeniä ja tolueenia – eli kaikkia tunnettuja karsinogeeneja, joita syntyy esimerkiksi dieselpäästöistä.

"Vaarallisempaa kuin tupakointi"

Suitsukkeiden polttamisen on väitetty olevan jopa vaarallisempaa kuin tupakointi. Suitsukkeista syntyvät höyryt ovat täynnä kemikaaleja, jotka pääsevät keuhkoihin aiheuttaen pahimmillaan tulehdusreaktioita. Yleiset tuoksuvat ainesosat, kuten santelipuu, ovat DNA:llemme myrkyllisempiä kuin tupakansavu.

Vuonna 2013 julkaistussa sveitsiläistutkimuksessa huomattiin, että ilmanraikastimet vaikuttivat jopa syntymättömiin lapsiin. Lasten todennäköisyys kärsiä vinkuvasta hengityksestä ja keuhkotulehduksista kasvoi merkittävästi, jos raskaana olevien naisten kotona käytettiin ilmanraikastimia.

Myös äitien todettiin kärsivän useammin päänsäryistä ja masennuksesta, jotka myös yhdistettiin ilmanraikastimien käyttöön raskauden ja lapsen ensimmäisten vuosien aikana. Lasten todettiin kärsivän useammin myös ripulista ja korvasäryistä. Tutkimuksessa seurattiin 14 000 lasta.

Vuonna 2007 julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että aikuisten riski sairastua astmaan kasvoi jo silloin, kun ilmanraikastinta käytettiin vain kerran viikossa.

Katso videolta myös varoittava esimerkki siitä, kuinka palo voi syttyä tuikusta:

Näin palo voi syttyä tuikusta 0:50

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat