Sisustusta lasten ehdoilla

Kerrossängyt, pulpettipöydät, lelukopat ja nukkekodit - lapsen olemassaolo on näkyvä osa kodin sisustusta. Lapsille suunnatun sisustuksen funktionaalisuutta on kuitenkin alettu ottaa huomioon vasta viime vuosikymmeninä.

Länsimaisessa kulttuurissa lapsia on pitkään pidetty lähestulkoon aikuisten miniatyyriversioina. Vasta 1700-luvulta lähtien on alettu erotella lasten tarpeita ja ominaispiirteitä erikseen aikuisten vastaavista. Vähitellen lapsuutta koskeva uusi ajattelutapa siirtyi myös sisustussuunnittelijoiden ratkaisuihin. 1800-luvulla romanttinen ja lapsuutta ihannoiva ajattelutapa toi leikkisät ja viattomat kuvioinnit, kuten eläinaiheet mukaan lasten huonekaluihin.

Lapsipsykologian vaikutus sisustussuunnitteluun

Viime vuosisadan alussa alettiin lastenkulttuurilta vaatia yhä selvemmin kasvatuksellisia tavoitteita sekä luovuuden kehittämistä. Silti funktionaalisen suunnittelun uranuurtajat eivät juuri tehneet eroa lapsia ja aikuisia varten tehtyjen sisustusratkaisujen toiminnallisuuden suhteen. Lapsille ominainen tapa ajatella ja toimia otettiin toden teolla sisustussuunnittelussa huomioon vasta 1970-luvulle tultaessa lapsipsykologian kehityksen seurauksena. Lasten huonekaluissa näkyi jo muutakin eroa kuin koko - myös kalusteiden muotoihin on löydetty uusia vaihtoehtoja. Tärkeäksi tuli se, että lapsille suunnitellut kalusteet ovat monikäyttöisiä ja muuntuvat ikäkausien kehitysasteen mukaan.

Muuntuvat ja virikkeitä antavat huonekalut

Englannissa vuonna 1999 perustettu Oreka Kids -kalusteyritys sai alkunsa siitä havainnosta, miten vaikeaa yhä oli löytää lapsille sellaisia huonekaluja, jotka toteuttaisivat kohderyhmänsä tarpeita tyydyttävällä tavalla. Oreka Kids vetosi englantilaisiin uuden polven suunnittelijoihin tilaamalla prototyyppejä huonekaluista, jotka eivät olisi miniatyyriversioita aikuisten kalusteista, eivätkä myöskään mitään ylisuuria leluja. Tuloksena oli yhdeksän erilaista lastenkalustetta sisältävä Biscuit-mallisto, joka pyrkii toteuttamaan monikäyttöisyyden ja leikillisyyden periaatteita sekä samalla antamaan virikkeitä lasten luovuudelle. Nämä kalusteet ovat muuntuvaisia ja käyttökelpoisia läpi koko lapsuuden ja kestävät käytössä myös uusille sukupolville. Kaikkien Biscuit-kalusteiden materiaalina on kestävä ja luonnollinen koivuvaneri.

Amaretti-kärryt toimivat joko leikkivaunuina, vauvansänkynä tai säilytystilana vaikkapa leluille. Pyörillä liikuteltavana ne on helppo muuntaa eri tarpeita varten. Kärryihin kuuluu mukaan irrotettava kansi, joissa on aukot kuudelle saviruukuulle. Ruukkuineen kärryt muuttuvat vaikkapa kauppaleikkien ostostiskiksi tai lastenkutsujen tarjoilupisteeksi.

Biscuit-kokoelma sisältää myös Flapjack-vaatekaapin, jossa on lasten ulottuville asennettuja ripustimia ja muita ulokkeita. Kaappi helpottaa lasta oppimaan kengännauhojen sitomista ja kaapin oveen asetetun mitta-asteikon avulla voidaan mitata lapsen pituus aina 116 cm:iin asti. Shortcake-niminen penkki on käännettävissä joko purjealukseksi, soutuveneeksi tai kaupan ostostiskiksi. Hob-nob -penkki tai Hob-nob -tuoli on varustettu korkkimateriaalista tehdyllä kannella, jonka alle voi varastoida leluja tai piilottaa salaisia asioita.

Koirankoppia muistuttava Petit Beurre pitää sisällään pyörillä liikkuvan säilytyslaatikon, jonka katto muuntuu myös maalaustelineeksi. Koppi itse on oivallinen leikkimaja tai piilopaikka mitä moninaisimpiin tarkoituksiin.


Lapsilla on toimissaan monesti luja kosketus maaelementtiin ja siksi pöydänkään ääressä ei vältämättä tarvita pikkutuoleja, vaan piirtäminen, kirjojen katselu, pelaaminen tai syöminen sujuu oikein mukavasti lattialla istuen.

Vain 34 cm korkea Oreo-pöytä tulee helposti lähelle lasta ja hänen tarpeitaan. Kokoon taitettavaa ja kevyttä pöytää voivat lapset itsekin liikutella vaivatta paikasta toiseen.

Bicuit-mallistoa johtava palkittu suunnittelija Michael Marriot on toteuttanut Nice-nimisen, pyörillä liikuteltavan portaikon, jonka askelmien alla voidaan säilyttää pikkuesineitä. Nice voi olla inspiraatio junaleikille tai ralliautoilulle; se voi muotoitua linnaksi tai avaruusraketiksi. Leikki-iän jälkeen Nice-portaikko voi toimia tietokoneasemana tai tv- ja videopöytänä.

Biscuit-mallisto on osa Childsply-nimistä englantilaista huonekalukokoelmaa, joka luotiin keräämään rahaa The Children Hope Foundation -nimiselle lasten oppimateriaaleja tuottavalle hyväntekeväisyysjärjestölle. Koivuvanerista tehtyjen kalusteiden suosio innoitti järjestöä toteuttamaan toisenkin lastenkalustekokoelman nimeltä Childsfoam. Brittisuunnittelijoille annettiin nyt aineksiksi vaahtopolyuretaanimuovia, hiekkapaperia ja leikkausvälineet sekä tavoitteeksi tehdä tuote, joka samalla opettaisi, innostaisi leikkiin sekä toimisi lasten huonekaluna.

Bugs-nimiset polyuretaanipenkit koostuvat istuinosasta ja kampamallisesta tukiosasta. Värikkäät kappaleet on liitettävissä yhteen tai kamman piikkien uria voi sinällään käyttää lähtökohtana mitä erilaisimmille toiminnoille. Jäänsinisessä Yaitso-istuinpallossa on perinteisen venäläisen maatushka-nuken rakenne, jossa kerroksien sisältä avautuu tilaa pikkuesineiden säilytykseen tai aarteiden kätkemiseen. Foam Toy -nimisessä kuutiossa on kolme erilaista irrotettavaa osaa kuin isokokoisessa legotuotteessa ja sellaisenaan esine on värikäs ja kevyesti liikuteltava lastenhuoneen istuin.

Childsply-kokoelma on kiertänyt The British Councilin lanseeraaman eri puolilla maailmaa.

Kiinnostus lapsille suunniteltua sisustusta kohtaan on nousemassa koko ajan. Aihepiiri ei ole kuitenkaan suunnittelijoille helppoa, myöntävät itse tekijät. Suunnittelijan on tehtävä löytöretki omaan lapsuuteensa, kaivettava esille omat kokemukset lapsuuden huonekaluista ja itseasiassa ajateltava ja koettava ympäristö juuri niin kuin lapsi sen tekee, kertoo Erik Krogh Teollisen suunnitteluosaston johtaja Tanskan Designskolesta.

Teksti: Maarit Piippo
Kuvat: Oreka Kids ja Twentywentyone

Lue myös:

    Uusimmat