Mainos

Sisäministeriön pelastusosastolta salainen suositus Turun iskun takia: "Virkapuvun käyttöä työmatkoilla tulee välttää"

Sisäministeriön pelastusosastolta annettiin tämän viikon maanantaina salassa pidettävä suositus, jonka mukaan poliisin ja muiden viranomaisten henkilöstöön voi kohdistua uhkaa erityisesti työmatkoilla ja toimipisteiden läheisyydessä.

MTV Uutisten haltuunsa saamassa suosituksessa todetaan, että uhkasta on ilmennyt tietoa Turussa toissaviikolla tapahtuneen terrori-iskun tutkinnassa.

Tutkinnanjohdosta ei kommentoitu MTV Uutisille, mitä sellaisia seikkoja Turun iskun tutkinnassa on selvinnyt, jotka ovat vaikuttaneet nyt annettuun suositukseen.

Henkilöstöä kehotetaan tarkkaavaisuuteen

Suositus annettiin tällä viikolla kaikille Suomen pelastuslaitoksille, pelastusopistolle, hätäkeskuslaitokselle ja hätäkeskuksille sekä aluehallintovirastoille.

Suosituksessa annetaan selkeät toimintaohjeet, jotta uhasta johtuvaa riskiä voidaan pienentää.

Ohjeiden mukaan pelastuslaitosten henkilökunnan tulee varmistaa henkilöiden turvallisuus pelastus- ja ensihoitotehtävissä.

– Virkapuvun ja muiden pelastustoimeen viittaavien tunnisteiden käyttöä työ- ja virkamatkoilla tulee välttää, kun liikutaan julkisilla kulkuvälineillä tai jalkaisin julkisilla paikoilla, suosituksessa sanotaan.

Toimitilojen turvallisuutta pitää tehostaa lukitsemalla ovet ja aidatut tilat sekä valvomalla toimipisteitä.

Henkilöstöä kehotetaan myös tarkkaavaisuuteen ja ympäristön valvontaan erityisesti silloin, kun he liikkuvat pelastustoimen toimipisteiden lähistöllä.

– Mahdolliset havainnot epäilyttävästä ja tavallisuudesta poikkeavasta toiminnasta tai henkilöistä tulee ilmoittaa välittömästi omalle esimiehelle ja tarpeen mukaan alueen poliisiviranomaisille, suosituksessa kirjoitetaan.

Uhasta ja sen aiheuttamista toimenpiteistä kehotetaan suosituksessa keskustelemaan ainoastaan työyhteisön jäsenten ja muiden turvallisuusviranomaisten kesken.

Konkreettista uhkaa ei tiedossa

Sisäministeriön pelastusosasto suosittelee pelastuslaitoksia varautumaan uhkiin myös hälytystehtävien aikana. Poliisi selvittää parhaillaan uhkan todenperäisyyttä ja vakavuutta.

– Mitään konkreettista uhkaa ei ole tiedossamme, mutta tämä on tyypillinen varokeino ja suositus. Tässä ei ole mitään dramaattista, hankejohtaja Taito Vainio sisäministeriön pelastusosastolta sanoo.

Vainion mukaan suositus annettiin poliisin arvioiman uhkan perusteella.

– Me emme arvioi sitä uhkaa, vaan poliisi tekee sen. Uhkaa ei ole yksilöity mihinkään, mutta se saattaa kohdistua viranomaisiin ja siksi on annettu tämä suositus.

Suositus on annettu tiedoksi myös muun muassa sisäministeri Paula Risikolle ja kansliapäällikkö Päivi Nergille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.