Mainos

Sisäministeriö: Lupaa ei tarvita – vastaanottokeskuksia saa perustaa ilman kunnan suostumusta

Kysymys siitä, saavatko kunnat itse päättää turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta, on jäänyt monille epäselväksi. Itsemääräämisoikeuden mukaan kunnilla on oikeus kieltäytyä vastaanottamasta turvapaikanhakijoita, mutta mitä tämä oikeastaan tarkoittaa? 

Sosiaalisessa mediassa pyörii huhuja, joiden mukaan kuntien itsemääräämisoikeus tarkoittaisi sitä, että kunnat voisivat estää vastaanottokeskusten perustamisen esimerkiksi seurakunnan tiloihin. Jotkut myös uskovat, että jos kunta ei halua ottaa vastaan turvapaikanhakijoita, heitä ei saisi majoittaa sen alueelle lainkaan.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tyrmää tällaiset tulkinnat. Nergin mukaan vastaanottokeskuksen saa perustaa kunnan alueelle, vaikka kunta ei haluaisikaan vastaanottaa turvapaikanhakijoita, mutta kunnan tiloihin sitä ei tällöin voi sijoittaa.

– Itsemääräämisoikeus tarkoittaa sitä, että meillä on oikeus mennä kaikkiin muihin tiloihin kuin kunnan tiloihin, Nerg toteaa MTV Uutisille.

Nergin mukaan vastaanottokeskuksen saakin perustaa minne tahansa kaupungin- ja kunnanvaltuustojen kielteisistä päätöksistä huolimatta.

– Informoimme kuntaa, mutta emme tarvitse siihen kunnan lupaa.

Vastaanottokeskuksen perustamiseen tarvitaan kiinteistön omistajan lupa – ja kunnan kiinteistöjen tapauksessa omistajahan on luonnollisesti kunta.

– Kunnan tiloihin ei perusteta vastaanottokeskusta, jos kunta ei sellaista halua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.