Ministeri Risikko todella huolissaan hälytysajoneuvojen estelystä mielenosoituksessa – pakkopalautusten perumista ei harkita

Ministeri Risikko:"Siirtolaisjärjestö seuraa palautettavia" 0:49

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoo olevansa todella huolissaan, että eilen illalla hälytysajoneuvoja oli estetty lähtemästä liikkeelle. Hän viittaa mielenosoitukseen Pasilan poliisitalolla.

Poliisin mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuslentoa Afganistaniin vastustaneet mielenosoittajat olivat pyrkineet estämään myös hälytystehtäville lähtevien poliisiautojen kulun.

– Todella vetoan, että hälytysajoneuvot jätetään rauhaan, koska jonkun henki voi olla vaarassa, Risikko sanoo.

Risikko toivoo, että lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet lähtisivät vapaaehtoisen paluun järjestelmän kautta. Risikko muistuttaa, että Suomi on aiemminkin tehnyt palautuslentoja. Risikko ei asiasta kysyttäessä sanonut, että Suomi harkitsisi mitenkään uudelleen pakkopalautuksia.

Palautuslento Kabuliin lähti maanantaina illalla Helsinki-Vantaalta, jonne oli kerääntynyt mielenosoittajia vastustamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia.

– Asiaa pohdittuani olen todella tyytyväinen, että Afganistanin kanssa on palautussopimus, jonka mukaan viranomaiset ja (Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestön) IOM:n edustajat ovat heti auttamassa (Afganistaniin palautettavia), Risikko sanoo.

"Juurtumisesta huolehditaan"

Risikon mukaan Suomi ei pysty seuraamaan yksittäisten palautettujen kohtaloita.

– IOM:n johtaja on minulle sanonut, että he huolehtivat, että paluu ja juurtuminen kotimaahan onnistuisivat. He tekevät kaikkensa, ja siitä Suomi maksaa IOM:lle, Risikko sanoo.

Risikon mukaan Suomi huolehtii, että kaikki turvapaikanhakijat saavat oikeudenmukaisen ja yksilöllisen käsittelyn.

– Meillä Euroopassa on yhteinen huoli, että jos laittomasti maassa olevien määrä lisääntyy, se altistaa ihmisten hyväksikäytölle, Risikko sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat