Sisäasiainministeriö: passien sormenjäljet tietokantaan

Sisäasiainministeriö esittää passilain uudistamista pohtivalle työryhmälle, että passeissa käyttöön otettavat sormenjäljet tallennetaan tietokantaan. Passeissa oleva kasvokuva tallennetaan tietokantaan jo tällä hetkellä.

Suomessa otettiin käyttöön sirulliset passit elokuussa 2006, josta alkaen passin sirulle on tallennettu kasvokuva. EU edellyttää, että jäsenvaltiot ottavat passeihin toisena biometrisena tunnisteena sormenjäljet viimeistään 28.6.2009. Valmistelut sormenjälkien ottamiseksi ja tallentamiseksi passin sirulle ovat käynnissä ja uudistus toteutetaan EU:n vaatimassa aikataulussa.

EU-passi, Suomi

Ministeriön käsityksen mukaan esitetyllä tietokantaan tallentamisella saavutetaan merkittäviä hyötyjä. Esimerkiksi kaksoishenkilöllisyyksiä voidaan ehkäistä vertaamalla passin hakijan sormenjälkiä passitietokannassa oleviin jälkiin. Lisäksi passinsa kadottaneen henkilön tunnistaminen on nopeampaa ja luotettavampaa kuin nykyisin, kun hänen sormenjälkiään voidaan verrata tietokantaan tallennettuihin jälkiin.

Voimassa olevan lainsäädännön mukaan Suomen passeissa olevat tiedot tallennetaan kansalliseen passitietokantaan. Sisäasiainministeriön esitys sormenjälkien tallentamisesta tietokantaan edellyttää passilain ja eräiden muiden lakien muutosta.

Lainsäädännöllisiä muutoksia valmistelee sisäasiainministeriön asettama työryhmä, jossa on edustajia sisäasiainministeriön lisäksi useista muista ministeriöistä ja organisaatioista. Ministeriön esitys sormenjälkien tietokantaan tallentamisesta tullaan käsittelemään työryhmässä. Erityistä huomiota kiinnitetään tietosuoja- ja tietoturvanäkökohtiin. Hallituksen esitys pyritään valmistelemaan kevään 2008 aikana.

Työryhmässä kartoitetaan lisäksi mahdollisuudet tietokantaan tallennetun sormenjälkitiedon käyttöön muussa kuin passin hakijan ja passin haltijan henkilöllisyyden varmistamisessa. Esillä ovat olleet kyseisten tietojen käyttö esimerkiksi vainajien ja suuronnettomuuden uhrien tunnistamisessa sekä joidenkin vakavien rikosten tutkinnassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat