Mainos

Sirkusperinne elää Ruotsissa

Ruotsi on muutamassa vuodessa noussut yhdeksi niin sanotun uuden sirkuksen kärkimaista Euroopassa. Suomessakin vierailleen, tunnetuimman ruotsalaisryhmän Cirkus Cirkörin uusimmassa esityksessä suomalaisilla sirkustaiteilijoilla on tärkeä osa. Trix on tukholmalaisen Orionteatterin, seitsenhenkisen URGA-yhtyeen ja Cirkus Cirkörin uusi esitys. Sitä on sanottu ruotsalaisen uuden sirkuksen kiehtovimmaksi tuotteeksi tähän asti, eikä se ole vähän sanottu.

Merkillinen matka sirkuksen, teatterin, pukujen, valojen, musiikin maailmaan alkaa huoneesta, jossa istuu yksinäinen mies. Sitten merkilliset olennot valtaavat asunnon.
-En halunnut esityksestä eri ohjelmanumeroiden sarjaa. Halusin siitä kertomuksen, joka kasvaa esiin eri tapahtumista kertoo ohjaaja Lars Rudolfsson Orionteatterista.

Esiintyksen omaperäisyyksiin kuuluu, että se kommmunikoi koko ajan yleisönsä kanssa. Oli sitten kyse

Miimikko Siri Hamari esiintyy

käärmenaisesta tai esityksen moniroolisesta keskushahmosta, suomalaisesta miimikosta Siri Hamarista.
Hän on alusta lähtien ollut mukana Cirkus Cirkörissä. Siri Hamarin isän, 16 vuotta esiintymistaukoa pitäneen entisen Finlandia sirkuksen taikurin Wäinö Hamarin kautta vanha sirkusmaailma tuli mukaan.

- Alusta lähtien ajateltu, että olis kiva jos olisi vähän vanhempia artisteja mukana. Me etsimme ympäri Eurooppaa, mutta heitä oli vaikeata löytää, akrobaatit lopettaa tossa kolmenkympin jälkeen. Lopulta päädyimme omaan isääni, joka on taikuri, kertoo Siri Hamari.
-Mielenkiintoista on ollut ja jännittävää. ja sanoisin vielä näin vanhana konkarina että olen ollut sellaisessa myllytyksessä että enpäs aikaisemmin moisessa ollut, kertoo taikuri Wäinö Hamari.

Sirkus sopii nykyaikaan

Perinteisessä sirkuksessa jokainen esiintyjä keskittyy omaan suoritukseensa. Uudessa sirkuksessa jokainen esiintyjä huomioi kokonaisuuden, jotta siitä tulisi mahdollisimman hyvä, ehjä ja taiteellinen. Sirkuksen moni-ilmeisimpiä esiintyjiä on Jan Unestam, performanssitaitelija, joka selvittää miksi uusi sirkus on lyönyt niin nopeasti itsensä läpi Euroopassa.

-Elämme yhteiskunnassa, jossa on useita kulttuureita ja ihmiset matkustavat enemmän. IT-yhteiskunnassa

Käärmenainen

etsitään taidemuotoja, jotka eivät ole sidoksissa kieleen, vaikka sitä käytettäisiinkin. Ruumiin kieli on kansainvälistä, performanssitaiteilija Unestam toteaa. Trixin esiintyjäkaarti on kansainvälistä, ja kansainvälisesti koulutettua, kuten amerikkalainen Molly Saudek, nuorallatanssija, joka todella tanssii. Mitään rajoja ei tunnusteta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.