Sipoolaisnuoret tekivät piilokamerakokeen selvittääkseen, miten sivulliset puuttuvat kiusaamiseen: "Jättäkää hänet rauhaan tai soitan poliisit"

Nuoria valmentava Gutsy Go testasi miten ihmiset suhtautuvat kiusaamiseen julkisella paikalla 3:11
Katso pätkä sipoolaisnuorten piilokameravideosta yläpuolelta.

Sipoolaisnuoret ideoivat piilokameravideon, jossa testataan sivullisten puuttumista kiusaamistilanteisiin.

Nuoria valmentava Gutsy Go –menetelmä antaa nuorille työkalut ratkaista ongelmia ja lisätä myönteistä vuorovaikutusta omissa yhteisöissään.

Omalla Gutsy Go:n järjestämällä toimintaviikolla sipoolaisnuoret toteuttivat piilokamerakokeen, jossa selvitettiin, kuinka sivulliset uskaltavat puuttua julkisella paikalla tapahtuvaan kiusaamiseen.

Sosiaalisessa mediassa jaettu video on saanut ensimmäisten vuorokauden aikana valtavasti näkyvyyttä ja huomiota. 

Videolla nuoret näyttelevät kiusaajia ja kiusattuja viidessä erillisessä testissä. Kiusatun roolissa kirosanat ja haukkumistermit lentelevät. Kiusattua tönitään ja osoitellaan. Videolta on myös nähtävissä sivullisen reaktiot vieressä tapahtuvaan kiperään tilanteeseen.

– Jättäkää hänet rauhaan tai soitan poliisit, kuuluu erään sivullisen suusta.

Kiusaaminen on vaikea aihe

MTV Uutiset otti yhteyttä Gutsy Go:n vastaavaan tuottajaan, Veera Ikoseen, joka kuvailee videota onnistuneeksi kuvaukseksi mahdollisista kiusaamistilanteista.

Ikonen toivoo, että videon avulla vaikeaa aihetta olisi helpompi käsitellä kouluissa.

– Viime aikoina olemme kaikessa karuudessa nähneet, mihin kiusaaminen voi johtaa. Korona on varmasti vahvistanut sellaisia olosuhteita, että jo olemassa olleet ongelmat ovat kärjistyneet.

– On myös noussut esiin, että kiusaaminen on niin vaikea aihe, ettei opettajillakaan välttämättä ole aina työkaluja käydä siitä keskustelua. Toivomme, että videon avulla se olisi helpompaa, Ikonen kertoo MTV Uutisille.

Sipoossa toteutettu kiusaamispiilokamera on osa Gutsy Go:n  Kiusaamiskoe-haastetta, jota on alettu käyttää koululuokissa esimerkiksi tehtävien muodoissa.

"Tärkeää on, että nuoret saavat merkityksen kokemuksen"

Gutsy Go:n tarkoitus on vahvistaa nuorten osallisuutta ja kannustaa heitä toimimaan yhdessä muiden ihmisten hyväksi.

Ikosen mukaan liikkeen keskiössä on saada nuorille tunne, että he ovat tärkeitä ja heitä tarvitaan.

– Valmennetaan nuoria osana peruskoulua toimimaan omien yhteisöjen hyväksi jossa he myös itse voimautuvat. Tärkeää on, että nuoret saavat merkityksen kokemuksen. Tunteen, että heitä tarvitaan, Ikonen kertoo.

Katso pätkä paljon huomiota herättäneestä kiusaamispiilokamerasta yläpuolelta.

Lue lisää Gutsy Go:sta täältä. Koko kiusaamiskameran pääset katsomaan täältä.


Lue myös:

    Uusimmat