Mainos

Sipilän kommentti: Painiviha ei selitä kaikkea - muita syitä ei saa salata

MTV3:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä vaatii Elinkautinen -blogissaan, että käräjäoikeus ei saa salata Hyvinkään ampujan motiivin liittyviä seikkoja.

Hänen mukaansa Suomessa on ollut aivan liikaa nuorten miesten järjettömiä tekoja. Hyvinkään käräjäoikeuden on selostettava ampujan mielentilalausunnossa olevia teon syihin liittyviä seikkoja päätöksessä, kun oikeus tänään salasi mielentilan käsittelyn kokonaan, Sipilä kirjoittaa.

"Hyvinkään ampumisen oikeudenkäynti on edennyt siihen vaiheeseen, että enää ovat jäljellä vain loppulausunnot. Itse oikeudenkäynnin lopputuloksesta ei ole ollut epäselvyyttä sen jälkeen kun mielentilalausunto kertoi Eero Hiltusen olevan täydessä ymmärryksessä. Syyttäjän murhasyytteet menestyvät, on usean tahon arvio. Myös omani.

Yksi tärkeimmistä oikeudenkäyntiin liittyvistä asioista on se, selviäisikö siinä tarkempaa tietoa, miksi Eero Hiltunen kiipesi toukokuisena yönä liiketalon katolle ja ryhtyi ampumaan hänelle tuntemattomia ihmisiä. Kaksi kuoli ja seitsemän haavoittui. Oikeudessa kuullut vammautuneiden tarinat ovat traagisia.

Hiltusen kuuleminen torstaina kesti tunnin ja 45 minuuttia. Hän kykeni kertomaan tapahtumista varsin johdonmukaisesti ja muisti hyvin yksityiskohtia - tosin monessa kohtaa syyttäjä vetosi esitutkintakertomukseen, jonka Hiltunen sitten vahvisti oikeaksi.

Mitä sitten teon motiivista Hiltusen kuulemisen perusteella selvisi? Ei juurikaan lisää verrattuna poliisin esitutkintaan.

Hiltunen itse kokee kaverin tutulle hävityn painin tuottaman häpeän ja siitä kimmonneen, tunteja kestäneen vihan koko teon syyksi. Hiltunen kertoi pariinkin otteeseen miettineensä mitä oli tekemässä, mutta jatkoi tekonsa toteuttamista. Hän sanoi, ettei teolle löydy mitään järkevää syytä.

Järkevä ihminen olisi jättänyt teon tekemättä.

Se ei tietysti ole normaalia, että nuoren miehen suuttuminen johtaa tällaisiin seurauksiin täysin sivullisille. Jotain muutakin epäilemättä on taustalla.

Hiltusen mielentilatutkimus käsiteltiin ennen hänen kuulemistaan suljetuin ovin. Lääkäreiden arvion mukaan hän on tekohetkellä kyennyt ymmärtämään tekonsa seuraukset eli on ollut syyntakeinen. Muuta tietoa tutkimuksesta ei ole julkisuuteen tullut. Se on harmi.

Esitutkintamateriaalista selviää, että Hiltunen on ottanut varsin yleistä masennuslääkettä, mutta muilta osin salassapidon takia motiivin arvioiminen on mahdotonta. Teon perusteella Hiltuselta puuttuu empatiakykyä ja hänellä on ollut ongelmia tunteidensa hallinnassa. Salissa puhuessaan 19-vuotias Hiltunen vaikutti jotenkin pikkupoikamaiselta, ikäistään nuoremmalta.

Nämä ovat kuitenkin vain arvioita, koska muuhun ei ole mahdollisuutta.

Joskus järjettömiin tekoihin ei vain löydy sellaista syytä, jonka muut voisivat ymmärtää. Tässä tapauksessa selittävää tietoa on lisää.

Mielentilatutkimuksessa olisi kuitenkin - näin ainakin Hiltusen puolustusasianajaja Olli Etelämäki sanoi salin ulkopuolella - motiivista ja taustoista tarkempaa tietoa. Useimmissa aiemmissa tämän tyyppisissä ampumatapauksissa tekijä on surmannut itsensä. Nyt lääkärit ovat saaneet tietoa tekijältä.

Aikanaan Helsingin käräjäoikeus julkaisi ns. myrkkyhoitajan jutussa keskeisimmät tiedot useista vanhusmurhista tuomitun naisen mielentilatutkimuksesta. Se valotti tekojen motiivia. Oikeus perusteli tätä sillä, että yleinen etu ajoi salassapitoperusteen yli.

Hyvinkään käräjäoikeudella olisi ollut torstaina mahdollisuus puida mielentilalausuntoa julkisesti edes motiivia sivuavilta pääkohdilta, mutta se suostui syytetyn esittämään täydelliseen salassapitopyyntöön.

Toivottavasti Hyvinkään käräjäoikeus raottaa mielentilalausuntoa edes päätöksessään. Lain mukaan sillä on siihen mahdollisuus.

Mikään Hyvinkään ampujan motiivia valottava seikka - erityisesti sellainen, joka voi auttaa tulevien ampumistapausten ehkäisemisessä - ei saa jäädä salassapidon piiriin. Ei vaikka se liittyisi ampujan mielenterveyteen.

Suomessa on ollut näitä mielipuolisia tekoja aivan liikaa."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.