Mainos

Sipilältä tivattiin eduskunnassa, onko valtion kehitysyhtiö myyntiyhtiö

1:59

Oppositio pelkää, että eduskunnan valta valtion omistuksista heikkenee omistajapolitiikan uudistuksessa. Opposition epäilyksiä herättää erityisesti uusi valtion kehitysyhtiö Vake Oy.

Opposition vasemmistopuolueet olivat salikeskustelussa huolissaan eduskunnan päätäntävallan kaventumisesta, kun valtion omistuksia siirtyy budjettitalouden ulkopuolelle uuteen valtion kehitysyhtiöön Vakeen. Aiemmin myös lainsäädännön arviointineuvosto arvosteli sitä, että lakiluonnoksesta ei käynyt ilmi, mihin Vakea tarvitaan.

– Tarvitaanko sitä toisista puheista huolimatta myyntiyhtiöksi, jossa eduskunnalla ja joissain tapauksissa myös valtioneuvostolla on entistä vähemmän mahdollisuuksia puuttua, kun halutaan myydä valtion omaisuutta, kysyi vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kehitysyhtiöön siirrot eivät ole myyntipäätöksiä, vaan ne tehdään erikseen. Hän pyrki myös torjumaan huolta eduskunnan vaikutusmahdollisuuksien kaventumisesta.

– Jos kehitysyhtiössä on yhtiö, jolla on eduskunnan määräämä omistusraja, niin edelleenkin eduskunta sen käsittelee, sanoi Sipilä.

Sipilän mukaan kehitysyhtiö mahdollistaa ripeän toiminnan esimerkiksi silloin, jos tarvitaan uusi valtionyhtiö.

– Meillä on mahdollisuus nopeasti tehdä päätöksiä uudesta valtionyhtiöstä, jos esimerkiksi päätämme, että sote-tietojärjestelmäalusta vaatii uuden valtionyhtiön, sanoo Sipilä.

Valtion kehi­ty­syh­tiöön siirtyy muun muassa Nesteen, Altian ja Posti Groupin osakkeita.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.