Sipilä: Järjestöjen ehdotus riittää hallitukselle – hyvät edellytykset myös veronkevennyksille

Työmarkkinakeskusjärjestöt sopuun"Suomen mallista" 3:16

Työmarkkinajärjestöt pääsivät tänään sopuun tulevaisuuden palkankorostusten mallista eli niin sanotusta Suomen mallista. Sopu on vasta yleisluontoinen, ja se vaatii vielä jatkoneuvotteluja.

Työmarkkinajärjestöjen ehdotus riittää hallitukselle, kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tänään Twitterissä.

– Kyllä tämä sopimus tarkentaa riittävästi sen, että työehtosopimuksia tehdään kilpailukykyä vaativa vientiteollisuus edellä, Sipilä sanoi MTV Uutisille.

Toteutuessaan Suomen malli on Sipilän mukaan iso rakenteellinen muutos. Sipilä luonnehtii esitystä tärkeäksi askeleeksi.

– Suomen malli antaa tarkentuessaan väljyyttä laskelmaan. Tämä on sellainen rakenteellinen uudistus, mitä on haettukin.

Esitys antaa hyvän edellytyksen myös vielä empivien SAK:n jäsenliittojen mukaantulolle kilpailukykysopimukseen. Erityinen paine on saada SAK:n suurin liitto PAM sekä autoalan AKT mukaan sopimukseen. Sipilä toivoo järjestöiltä pikaista päätöstä.

– Toivottavasti epäröivätkin liitot saadaan mukaan ja pääsemme työehtosopimusneuvotteluihin.

Sipilän mukaan ratkaisu antaa hyvät edellytykset veronkevennyksille, mutta vaikutuksia kuitenkin arvioidaan vasta kesällä.

STT:n tietojen mukaan järjestöillä on hallitukselle neljä mittaria, jotka huomioidaan palkkatason määrittelyssä vuoden 2017 jälkeen. Nämä mittarit ovat kansainvälinen kilpailukyky, julkisen talouden kestävyys, tuottavuus ja työllisyys.

Lue myös:

    Uusimmat