Mainos

Sipilä, Stubb ja Soini vetoavat: Vaihtoehtoja on, mutta tekemättä ei voi jättää

Hallitus on edelleen valmis ottamaan vastaan työmarkkinaosapuolten esityksiä hallituksen keinojen sijasta, kirjoittavat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) yhteisessä artikkelissaan, joka julkaistiin eilen samaan aikaan kuin Sipilän tv-puhe alkoi.

Kolmikon mukaan vahva julkinen talous on kansalaisten paras turva, ja nopean velkaantumisen pysäyttäminen on nyt ensiarvoisen tärkeää.

– Maltillinen velkaantuminen on aivan normaalia, jopa järkevää. Mutta nykymenolla velkaannumme melkein miljoona euroa tunnissa. Tästä lasku on lankeamassa lapsillemme ja lastenlapsillemme. Yksikään vastuullinen päättäjä ei toimi näin.

Kirjoituksessa maalataan Suomen taloudesta erittäin synkkää kuvaa.

– Taloutemme kurja tila ei voi enää olla yllätys kenellekään. Kansantaloutemme on supistunut. Kasvun ennustetaan olevan tulevinakin vuosina varsin vaatimatonta, Euroopan alhaisinta. Kilpailukykymme maailmanmarkkinoilla on rapautunut, eikä missään muussa Euroopan maassa työttömyys kasva yhtä nopeasti kuin Suomessa.

Kolmikko vaatii kirjoituksessa kaikkia osallistumaan Suomen nostamiseen suosta.

– Olemme mitoittaneet julkisen sektorimme menot pysyvästi liian suuriksi tuloihin nähden. Tarvitsemme muutoksen Suomen suuntaan. Meidän on pystyttävä uudistumaan kaikilla tasoilla. Tämä koskee meitä kaikkia, ministerit kirjoittavat.

Pääministeri Sipilä vertasi eilisessä tv-puheessaan Suomea Irlannin ja Portugalin kaltaisiin ongelmamaihin, ja myös artikkelissa Suomea verrataan taloutensa huonoon jamaan ajaneisiin valtioihin.

– Vielä aivan hiljattain olimme herkästi tuomitsemassa Kreikan päättäjät holtittomasta julkisen talouden hoitamisesta. Emme pitäneet edes ajatuksesta joutua Irlannin tai Portugalin tai muiden ongelmamaiden maksumieheksi. Olimme oikeutetusti sitä mieltä, mutta nyt pitää vastata huutoon. Meidän on huolehdittava omasta taloudenpidostamme, artikkelissa kirjoitetaan.

Ministerit päättävät kirjoituksensa toiveikkaasti, suorastaan runollisesti.

– Uusi, parempi päivä koittaa varmasti. Mutta se on meidän suomalaisten itse tehtävä. Vaihtoehtoja on, tekemättä ei voi jättää.

Hallitus toivoo työmarkkinajärjestöjen ehdotuksia jo ensi viikoksi. Se odottaa ehdotusten olevan sellaisia, että niillä toteutuu hallituksen toivoma viiden prosentin yksikkötyökustannusten alennus.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.