Hallitusneuvottelut: Sipilä odottaa Soinilta tiukempaa sopeutuslinjaa

Sipilä odottaa Perussuomalaisilta tiukempaa sopeutuslinjaa 3:46

Hallitustunnustelija Juha Sipilä odottaa Perussuomalaisilta tiukempaa sopeutuslinjaa. Sipilä katsoo vaalituloksen edellyttävän, että perussuomalaisten mukanaolo hallituksessa katsotaan kunnolla läpi.

Tämän päivän Sipilän joukkue on jumpannut ohjelmalinjauksia Perussuomalaisten kanssa.

– Vaalitulos velvoittaa sen, että tämä vaihtoehto selvitetään huolella. Toki meillä on muitakin vaihtoehtoja siinä tapauksessa, että Perussuomalaisten kanssa ei päästä yhteiymmärrykseen. Mehän emme kahdestaan hallitusta muodosta missään tapauksessa. Täytyy ottaa muidenkin vastaukset huomioon.

Läpi käydään muun muassa Perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikkaa, EU-linjauksia ja talouden sopeutusta.

– Oikeastaan melkein kaikkien kysymysten alla on vähintäänkin joku sellainen kysymys joka pitää saada aukaistua ennen kuin pästään eteenpäin. Eniten teettävät töitä säästöt, sopeutukset, talousohjelma ja kasvuohjelma, Sipilä sanoo.

– Kokonaisuus on kaikki. En nosta kepinnokkaan mitään yksittäistä asiaa, toteaa puolestaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Hallitustunnustelijan mukaan vakavimmat ongelmat liittyvät Perussuomalaisten talouslinjauksiin.

– VM:n mukaan meillä on kuuden miljardin sopeutustarve julkisessa taloudessa ja sen lisäksi neljän miljardin pitkän aikavälin, eli kestävyysvajeen, tarkastelu. Kyllä tämä sopeutuslista oli aika kevyt siihen tarpeeseen, Sipilä linjaa.

Soini on eri linjoilla.

– Kun saadaan talous kasvamaan, välitön sopeutustarve tietysti sitä mukaa pienenee. Kyllähän me sen suuruusluokan vastauksissamme sanoimme. Se kuusi miljardia, joka valtiovarainministeriön spekseissä on, se on tällä hetkellä aivan oikea luku.

Periaatteessa kaikki puolueet ovat vielä hallitustunnusteluissa mukana. 

– Sanotaan, että muutama monista vaihtoehdoista on nyt pois pohjan osalta.

Käytännössä vain Vasemmistoliitto on jo tässä vaiheessa asemoinut itsensä tulevan hallituksen ulkopuolelle.

Hallitustunnustelija Sipilä arvioi, että tulevan hallituksen pohja eli hallituspuolueet ovat selvillä torstai-iltaan mennessä.

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat perjantaina iltapäivällä valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

   

Lue myös:

    Uusimmat