Hallitusneuvotteluiden anti tiivistetysti – Eeva Lehtimäki, kuinka käy, jos RKP sanoo ei?

Jatko riippuu nyt RKP:sta – toimittajat summaavat neuvottelijoiden tiukan päivän 11:16
Hallitusneuvotteluiden jatko riippuu nyt RKP:sta – Eeva Lehtimäki summaa päivän antia.

Hallitusneuvotteluiden perjantai päättyi pitkälti kiistaan ilmastolinjauksista ja maahanmuuttopolitiikasta. MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki summasi päivän antia.

– Kuten iltaseitsemän aikaan kaikkien neljän puolueen puheenjohtajan pitämässä tiedotustilaisuudessa kuulimme, niin nyt on olemassa kaksi tällaista pohjapaperia. Neljästä hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueesta kolme eli kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit kuittasivat paperit, mutta RKP päätti ottaa aikalisän, Lehtimäki summaa.

RKP haluaa neuvotella vielä edellä mainituista kiistakapuloista ja juurikin maahanmuuttopolitiikasta ylimääräisessä kokouksessa oman eduskuntaryhmän kanssa.

RKP kokoustaa lauantaina aamupäivästä. Tarkka aika ja paikka eivät olleet vielä perjantai-illalla tiedossa.

– Näyttäisi siltä, että puolue joka vielä kipuilee, onkin RKP - ei perussuomalaiset, Lehtimäki toteaa.

MTV:n tiedot: Näin oleskeluluvan ja kansalaisuuden ehdot kiristyisivät

Lehtimäki sanoo, että neuvottelupöydistä on kerrottu se, että hankalin kysymys on koskenut työperäistä maahanmuuttoa. Hänen mukaansa näyttäisi siltä, että jotta perussuomalaiset ovat voineet allekirjoittaa maahanmuuttopolitiikkaa koskevan pohjapaperin, on ulkomailta tulevien työntekijöiden minimituloraja noussut. 

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitusneuvottelut jumittaneessa maahanmuuttopöydässä on esitetty, että jatkossa henkilön tulisi tienata 1600 euroa kuukaudessa saadakseen oleskeluluvan Suomessa.

Kansalaisuuteen vaadittaisiin taas 40 000 euron vuositulot. Se olisi on lähellä suomalaisten vuositulojen mediaania.

Mitä, jos RKP sanoo ei? 

Mikäli RKP ei pääsekään lauantaina pidettävässä ylimääräisessä kokouksessaan yhteisymmärrykseen pohjapapereiden linjauksista, päättää perussuomalaiset neuvottelunsa omalta osaltaan, Lehtimäki summaa. 

– Kuten Purra totesi, niin heidän osaltaan se olisi sitten tässä. Mikäli näin käy, neuvottelut kariutuvat joksikin aikaa, Lehtimäki toteaa.

Sokerina pohjalla: Sote ja talous

Petteri Orpon (kok.) johtamissa hallitusneuvotteluissa helpot aiheet ja kysymykset putsattiin neuvottelupöydältä jo alkutekijöissään pois. Jäljellä on vain vaikeita paloja.

Jos ja kun lähdetään siitä tilanteesta, että neuvottelut jatkuvat lauantaina, Lehtimäki painottaa, että vielä on käsittelemättä kaksi vaikeaa aihetta: sote ja talous. 

– Siellä on yksi iso sotepöytä ja sitten kaikkein viimeisimpänä siellä odottaa ikävä talouspöytä kuuden miljardin euron raameineen. 

Lehtimäki toteaa, että työtä neuvotteluissa vielä riittää.

Konkarin politiikantoimittajan näkemys

MTV Uutisten ankkuri Keijo Leppänen kysyi monet hallitustunnustelut-, neuvottelut ja -työskentelyt nähneeltä Lehtimäeltä, että mitä odottaa huomiselta päivältä ja, että syntyykö tästä hallitus.

– Keijo, tämä kaikki on nyt puhdasta arvailua. Tietoa hallituspöydistä on tihkunut niukasti. Tässä kohtaa laittaisin vielä rahani siihen, että RKP käy tiukan ja perusteellisen keskustelun ja hyväksyy pohjapaperin.

Lue myös:

    Uusimmat