Orpo Ylellä: Tiedustelutietojen perusteella tilanne itärajalla ennallaan

MTV Puolassa: Suomessa etenevä käännytyslaki huolettaa Puolan rajalla toimivia avustustyöntekijöitä 2:21
MTV Puolassa: Suomessa etenevä käännytyslaki huolettaa Puolan rajalla toimivia avustustyöntekijöitä

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että niin kutsuttu käännytyslaki tuodaan eduskuntaan torstain täysistunnossa tai jopa aiemmin.

– Lakia on valmisteltu huolella. Ei ole ollut niin sanotusti poliittisia ongelmia, Orpo sanoi pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa tänään.

Pääministeri sanoi, että tiedustelutietojen perusteella tilanne rajalla on ennallaan.

– Edelleenkin Venäjällä Suomen rajojen lähialueilla on tuhansia henkilöitä, jotka odottavat mahdollisuutta pyrkiä Suomen rajalle.

Venäjä ei Orpon mukaan ole muuttanut strategiaansa.

– On kaikki syy olettaa, että jos avaisimme raja-aseman, sinne tulisi väkeä melko varmasti. Sen lisäksi maastorajoihin kohdistuu suurta epävarmuutta.

Käännytyslain hyväksymisen jälkeen voisi Orpon mukaan olla mahdollisuus avata rajaliikenne jollakin tapaa.

– Toivon, että kun saamme toivottavasti mahdollisimman nopeasti poikkeuslain hyväksyttyä, sen jälkeen harkitusti ja keskustellen voisi olla mahdollisuus pyrkiä avaamaan rajaliikennettä.

Tilanne arvioidaan yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa.

– Selvää on se, ettei voi lähteä laajamittaiseen avaamiseen nopeasti, Orpo lisäsi.

Oikeuskanslerin kritiikki huomioitu

Oikeuskansleri katsoi ennakkotarkastuksessaan aiemmin tällä viikolla, että lakiehdotus on edelleen eräiltä keskeisiltä osin ongelmallinen Suomea velvoittavien kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden ja EU-oikeuden kannalta.

Pääministerin mukaan oikeuskanslerin huomiot on käyty tarkkaan läpi.

– Suurimmalta osalta ne on huomioitu ja viimeisiä viilauksia tällä hetkellä lakiin ja perusteluihin tehdään, jotta laillisuusvalvojan huomiot otetaan huomioon, Orpo sanoi.

Pääministerin mukaan huomiot on otettava mukaan siten, että lain vaikutus ei saa kuitenkaan heiketä.

Orpo uskoo, että myös oppositio tulee hyväksymään lain. Hän on esitellyt poikkeuslakia eduskuntapuolueille, mutta varsinaista lakitekstiä ei puolueille ole vielä jaettu.

– Niissä palavereissa heijastuu se, mikä meitä yhdistää. Se on isänmaan turvallisuus ja siihen liittyvät kysymyksen.

– Hyvin laajaa valmiutta myös oppositiossa on lain hyväksymiselle. Minä uskon, että se on (hyväksyttävissä), Orpo jatkoi.

Orpo kommentoi Purran heittoa

Slovakian pääministeri Robert Ficoa kohtaan tehtyä hyökkäystä Orpo kuvaili erittäin pysäyttäväksi tapahtumaksi, joka hätkähdyttää ja huolestuttaa yleisesti. Hän kertoi ennen kaikkea toivovansa, että Fico toipuu.

Pääministerit ovat tutustuneet toisiinsa Eurooppa-neuvostossa.

– Vastoin ennakko-odotuksiakin hän on ollut hyvin yhteistyökykyinen ja ollut mukana tiukasti Ukrainan tukemisrintamassa, Orpo sanoi.

Ficon murhayritys ei ole kuitenkaan vaikuttanut Orpon omaan turvallisuudentunteeseen.

– Omalta osaltani ei mitään erityistä, Orpo vastasi, kun häneltä kysyttiin aiheesta.

– Lähden siitä, että Suomi on turvallinen maa ja pidetään se sellaisena, Orpo jatkoi.

Ficoa kohtaan tehtyä hyökkäystä on pidetty merkkinä yleisesti tulehtuneesta poliittisesta ilmapiiristä Euroopassa. Pääministeri Orpolta kysyttiin, miten hän suhtautuu siihen, että perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huusi "Menkää töihin!" mielenosoittajille puolueensa vaalitilaisuudessa.

– Jokaisen varmaan kannattaisi harkita kielenkäyttöään. Itse lähden siitä, että ei kannata provosoitua eikä provosoida, Orpo vastasi.

Pääministeri myönsi, että Suomessa käytävä poliittinen keskustelu on ajoittain kiivasta, erityisesti aikana, jolloin hallitus ja oppositio ovat vahvasti eri mieltä asioista.

– Se jo itsessään saa aikaan sen, että poliittinen debatti on voimakkaampaa kuin ehkä laajempipohjaisten hallitusten aikana, Orpo sanoi haastattelutunnilla.

Orpo sanoi toivovansa eurovaalien alla, että jokainen puolue osaltaan veisi eteenpäin viestiä, että Suomessa asiat riitelevät, eivät ihmiset.

Lue myös:

    Uusimmat