Sipilä: EU-julistus ei tuo suoraan parannuksia suomalaisten oikeuksiin

EU-maiden tänään sinetöimä sosiaalisten oikeuksien julistus ei vielä sellaisenaan tuo parannuksia kansalaisten oikeuksiin, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sosiaalisten oikeuksien julistus sinetöidään tänään Ruotsin Göteborgissa, jossa EU-johtajat ovat koolla epävirallisessa sosiaalihuippukokouksessa.

Julistuksessa EU-maat sitoutuvat poliittisesti muun muassa siihen, että työntekijöillä on oikeus oikeudenmukaiseen palkkaan ja että naisia ja miehiä kohdellaan työmarkkinoilla tasa-arvoisesti. Lisäksi maat sitoutuvat esimerkiksi siihen, että lapsilla on oikeus kohtuuhintaiseen varhaiskasvatukseen ja eläkeläisille on annettava eläke, joka varmistaa kohtuullisen toimeentulon.

Sipilä arvioi, että julistus kiinnittää huomion tärkeisiin asioihin, mutta ei vielä sellaisenaan tuo mitään uutta minkään maan oikeuksille. Hän muistuttaa, ettei julistus on poliittinen, eikä oikeudellisesti sitova.

Julistus on Sipilän mukaan tarkoitettu ennen kaikkea niille maille, joilla on enemmän parantamisen varaa kansalaistensa sosiaalisissa oikeuksissa.

– Suomessa sosiaalisten oikeuksien tilanne on eurooppalaisittain korkealla tasolla ja monet pilariin kirjatut asiat ovat meillä jo kunnossa, Sipilä viestittää.

Suomi on varjellut omaa pohjoismaista hyvinvointivaltiotaan, eikä halua luovuttaa enempää toimivaltaa sosiaaliasioissa EU:lle. Sipilän mukaan nykyinen toimivaltajako on hyvä, eikä perussopimuksia ole syytä muuttaa.

Göteborgissa on koolla 25 EU-johtajaa. Poissa ovat myös Saksan Angela Merkel ja Kyproksen Nicos Anastasiades. Kaikki maat ovat jo ennalta hyväksyneet julistuksen sosiaalisista oikeuksista.

Läheisensä hautajaisten takia kokouksesta pois jäävä Sipilä vastasi STT:n kysymyksiin sähköpostitse.

"Tämä ei ole vallankumous"

Ruotsi ja pääministerinsä Stefan Löfven profiloituvat voimakkaasti Göteborgin sosiaalihuippukokouksella. Sosiaalisten oikeuksien pohtiminen näin suurella joukolla EU-johtajia ja erillisen sosiaalihuippukokouksen järjestäminen on poikkeuksellista.

Diplomaattilähteiden mukaan sosiaaliasioita halutaan korostaa, jotta välitettäisiin ajatus siitä, ettei EU ole sama asia kuin Bryssel, vaan kaikki EU-kansalaiset.

Kirjaamalla sosiaaliset oikeudet ylös pääsevät maat aloittamaan keskustelun samalta viivalta.

– Julistus ei ole vallankumous, mutta kirjoitamme ylös EU:n sosiaaliset standardit, EU-diplomaatti kuvaa. 

Lue myös:

    Uusimmat