Siperian ikiroudan metaanikaasu uhkaa ilmastoa

Ruotsalaistutkijat varoittavat sulavasta ikiroudasta vapautuvasta metaanikaasusta. Metaanin vapautuminen ilmakehään voi nopeuttaa ilmastonmuutosta.

Siperian rannikon ikiroutaan sitoutunut metaanikaasu on ruotsalaisten tutkijoiden mukaan alkanut vapautua ilmaston lämpenemisen seurauksena. Metaani on ollut sitoutuneena ikiroutaan useita tuhansia vuosia.

Metaani on hiilidioksidin ohella yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasuista. Tutkijat ovat huolestuneita sen mahdollisista vaikutuksista maapallon ilmaston lämpenemiseen. Tutkijoiden mukaan metaanikaasun vaikutukset ilmastolle ovat 20 kertaa hiilidioksidia suurempia.

Ruotsalais-venäläisen tutkimusryhmän mukaan Siperian itäosien pohjoisrannikon ikirouta on alkanut sulaa ja siihen on tullut reikiä, joista metaani pääsee purkautumaan.

- Olemme löytäneet kohonneita metaaniarvoja aivan merenpinnan yläpuolelta ja myös merestä, joten on selvää, että se purkautuu merenpohjasta, Tukholman yliopiston kemisti ja tutkimusryhmän johtaja Örjan Gustafsson kertoo sanomalehti Dagens Nyheterille.

Ilmaston lämpeneminen on voimakkainta juuri Siperian alueella. Muualla maailmassa lämpötila on kohonnut sadan vuoden aikana keskimäärin yhdellä asteella, mutta Siperiassa lämpötila on noussut jopa neljällä asteella.

Lue myös:

    Uusimmat