Simpsonit-tuottaja lomailee Suomessa 30 vuoden tauon jälkeen

Simpsoneiden suomalaistaustainen tuottaja Bonita Pietilä on parhaillaan vierailulla Suomessa. 

Keskivartalolihavuuden kanssa kamppaileva isä, tötterötukkainen äiti, terävä tytär, ilkikurinen poika ja tuttia vimmatusti imemä vauva. Tunnusmerkeistä ei voi erehtyä: nyt puhutaan Simpsoneista. 

Bonita Pietilalle ikoninen tv-perhe on läpikotaisin tuttu. Hän on ollut roolittamassa ja tuottamassa Simpsonit-sarjaa sen alkuvuosista lähtien. Yli kahden kymmenen vuoden kokemus ei ole saanut Pietilan intoa laantumaan.

Pietila istuu helsinkiläishotellin sohvalla ja selittää yksityiskohtia säästelemättä, kuinka Homerille voi tehdä mitä vain. 

– Homer selviää kaikesta! Hänet voi heittää alas rappusista tai kallion kielekkeeltä ja ihmiset vain nauravat. Kenellekään muulle ei voisi tehdä niin, Pietila nauraa. 

Suomalaistaustainen Pietila on saapunut Helsinkiin pitkästä aikaa. Keskiviikkona Suomi-Seura palkitsee hänet Vuoden ulkosuomalaisena. 

Huumorin pitää muuttua 


Simpsonit on yksi menestyneimmistä yhdysvaltalaisista tilannekomedioista. Sarja sai alkunsa 1980-luvulla Matt Groeningin kynästä. 

Sarjan hahmot ja sanonnat ovat levinneet eri puolille maailmaa, myös Suomeen. Parhaillaan tekijät puskevat ulos 26. tuotantokautta, eikä loppua näy. 

– Meillä on tapana sanoa, että Simpsonit jatkuu aina, Pietila nauraa, ja siltä tosiaan tuntuu. 

Simpsonit on muuttunut vuosikymmenten kuluessa. Sen huumori on nykyisin epäpoliittisempaa kuin ennen. Silti sarja on Pietilan mukaan yhä pureva. 

– Simpsonit on onnistunut pysymään ajankohtaisena. Se kommentoi oman aikansa yhteiskuntaa. Huumori muuttuu, koska maailma ympärillä muuttuu. 

Sarjassa esiintyy Springfieldin kaupungin asukkaiden lisäksi säännöllisesti myös tunnettuja julkisuuden henkilöitä. Osa heistä näyttelee itse itseään. Mukana ovat olleet niin Ringo Starr, U2 kuin Lady Gaga. Pietilan ei ole tarvinnut maanitella tähtiä mukaan. 

–Tähtien agentit jopa soittelevat meille, ja se on hienoa. Käsikirjoittajat kuitenkin päättävät, mitä jaksoissa tapahtuu. Yleisö ei halua, että sarja keskittyy tähtiin, vaan sen pitää kertoa Simpsoneista, tavallisesta perheestä. 

 

Simpsoneihin voi samastua 

 

Bonita Pietilan isovanhemmat muuttivat Yhdysvaltoihin Pohjanmaalta. Pietila itse on syntynyt Atlantin toisella puolella. Viime Suomen-vierailusta on vierähtänyt aikaa. 

– Kävin täällä viimeksi 30 vuotta sitten. Helsinki näyttää nyt hyvin erilaiselta. 

Ei Suomi silti mitenkään eksoottinen paikka Pietilalle ole. Hän on kotoisin Michiganin suomalaisalueilta, 600 ihmisen paikkakunnalta. Sielläkin talvet olivat pimeitä ja sauna lämmitettiin puilla. 

Nyt Pietila asuu Los Angelesissa, televisioviihteen pääkallopaikalla. Hän tuntee hyvin alan haasteet ja kilpailun. 

– Yksi vaikeimmista asioista on saada sarja televisioon. Hollywoodissa on niin paljon luovia ihmisiä ja ideoita. 

Simpsonit on kuitenkin onnistunut paitsi vakiinnuttamaan asemansa myös synnyttämään jotain uutta. Se on antanut suuntaa monille muille aikuisille suunnatulle animaatiosarjalle, kuten Family Guylle ja Kukkulan kuninkaalle. 

– Yksi syy suosioon on se, että ihmiset näkevät sarjan hahmoissa ja tilanteissa osan itsestään.  

Lue myös:

    Uusimmat