Silminnäkijä Lontoon yliajajasta – Hän karjui: "Kaikki muslimit, tahdon tappaa kaikki muslimit"

Britannian pääministeri Theresa May vakuuttaa, että taistelu terrorismia vastaan jatkuu. Ainakin kymmenen ihmistä loukkaantui pakettiautolla liikkuneen 48-vuotiaan miehen ajettua tahallaan ihmisten päälle lähellä pohjoislontoolaista moskeijaa yöllä.

– Tämä oli kuvottava hyökkäys. Taistelun terrorismia, ääriajattelua ja vihaa vastaan on jatkuttava, olivatpa niistä vastuussa ketkä tahansa, May sanoi.

Poliisi vahvisti maanantaina, että tapausta tutkitaan terroritekona. Kaikki uhrit ovat muslimeja.

Silminnäkijöiden mukaan osa uhreista raahautui metrikaupalla auton alla.

– Hän karjui: "Kaikki muslimit, tahdon tappaa kaikki muslimit", kuvaili tapahtuman nähnyt Khalid Amin BBC:lle.

Paikallinen imaami esti vihaista väkijoukkoa käymästä autoa ajaneen hyökkääjän kimppuun ja piti yhdessä kolmen muun miehen kanssa tätä paikallaan, kunnes poliisit ottivat hyökkääjän kiinni. Vihainen väkijoukko yritti lyödä ja potkia miestä.

Yliajopaikalla myös kuoli yksi ihminen, mutta hän oli todennäköisesti saanut sairauskohtauksen juuri ennen hyökkäystä.

MTV:n ulkomaantoimittaja Janne Hopsun raportti Lontoon tapahtumista:

Lontoossa jälleen uusi terrori-isku 2:55

Moskeijaa oli uhkailtu

Yliajo tapahtui Finsbury Parkin moskeijan lähellä Seven Sisters Roadilla.

Finsbury Parkin moskeijaa on pidetty aiemmin radikaali-islamistien kokoontumispaikkana, mutta sen maine on muuttunut täysin viime vuosina. Moskeijan entinen imaami tuomittiin vuonna 2015 Yhdysvalloissa elinkautiseen vankeuteen terrorismirikoksista. Britanniassa hänet oli tuomittu väkivaltaan yllyttämisestä.

Moskeija sai vuonna 2005 uuden johdon, joka on pyrkinyt lisäämään avoimuutta ja uskontojen vuoropuhelua.

Moskeijaa oli uhkailtu Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

– Britannian muslimiyhteisö vetoaa kaikkiin hyviin ihmisiin, jotta he tukisivat meitä pahuutta ja väkivaltaa vastaan, sanoo yhteisön edustaja Mohammed Shafiq.

Hänen mukaansa islamofobia on lisääntynyt vuosi vuodelta. Myös muslimien ihmisoikeusjärjestön mukaan muslimien vastaiset viharikokset ovat olleet rajussa kasvussa.

Kolme terrori-iskua aiemmin tänä vuonna

Britanniassa on tehty aiemmin tänä vuonna kolme terrori-iskua.

Kesäkuun 3. päivänä kolme terroristia ajoi pakettiautolla ihmisten päälle London Bridgen alueella ja puukotti ihmisiä. Miehet ehtivät surmata kahdeksan ihmistä ennen kuin poliisi ampui heidät kuoliaaksi. Isis on sanonut olleensa iskun takana.

22. toukokuuta itsemurhaiskun tekijä räjäytti itsensä popkonsertin ulkopuolella Manchesterissa. Surmansa sai 22 ihmistä.

Maaliskuun 22. päivänä auto ajoi ihmisten päälle Westminster Bridgellä Lontoossa ja poliisia puukotettiin. Viisi ihmistä sai surmansa. Poliisi ampui iskun tekijän.

 

Lue myös:

    Uusimmat