Silmien laserleikkaus tuo nopeasti avun, mutta ei sovi kaikille

Silmien laserleikkaus on turvallinen ja nopea tapa saada näkö paranemaan. Leikkaukseen liittyvät riskit ovat alle promillen luokkaa. Leikkaus jääkin usein tekemättä vain korkean hinnan takia. Tietyille ryhmille, kuten raskaana oleville naisille, leikkaus ei kuitenkaan sovellu.

Turkulainen Joakim Uimonen, 37, oli paininut jo vuosia saman ongelman kanssa: aamuisin hänen piti laittaa työmatkaansa varten piilolinssit, sillä sateessa pyöräileminen työpaikalle sujui niiden kanssa parhaiten. Päätteen edessä Uimosen piti kuitenkin vaihtaa takaisin silmälaseihin. Jatkuva säätäminen harmitti, joten kun Uimonen kuuli ystäviltään hyviä kokemuksia silmien laserleikkauksesta, hän varasi itsekin ajan operaatioon.

Kolme viikkoa laserleikkauksen jälkeen Uimonen on hyvin tyytyväinen; leikkaus sujui nopeasti ja vaivatta ja toipuminen oli nopeaa.

– Operaatio oli ohi hetkessä. Kaikkineen vietin klinikalla vain tunnin, josta suurin osa ajasta meni esivalmisteluihin. Ennen varsinaista laserleikkausta silmä levitettiin luomenlevittimen avulla ja puudutettiin puudutetipalla. Itse leikkaus kesti vain joitakin kymmeniä sekunteja, Uimonen muistelee.

Uimosen laserleikkaus tehtiin femto-tekniikalla, joka on saanut nimensä alan viimeisintä teknologiaa edustavan korkean pulssitaajuuden femtosekunti-laserlaitteen mukaan. Laitetta käytetään sarveiskalvoläpän tekoon. Laserleikkaustekniikoita on erilaisia, mutta kaikki toimenpiteet perustuvat laserin kykyyn haihduttaa sarveiskalvolta ohuita solukerroksia. Näin silmän valontaitto-ominaisuus muuttuu ja taittovirhe korjaantuu. Leikkauksella voidaan korjata niin liki-, kauko- ja hajataitteisuuttakin.

– Leikkaus oli helppoa kuin hammaslääkärissä käynti. Ainoa hieman epämiellyttävä osuus oli, kun laserlaite asetettiin silmän ylle ja laitteessa oleva metallirengas kohdistettiin läpäntekoa varten. Tämä kesti kuitenkin vain parikymmentä sekuntia, Uimonen selittää.

Uimoselta leikattiin vain vasen silmä, jossa oli –1,5 likitaittoisuutta. Toisen silmän –0,75 ei vielä ole Uimoselle ongelma. Leikkauksen jälkeen Uimonen kuitenkin huomasi, että silmät näkevät yhä eri tavalla. Aiemmin dominantissa oikeassa silmässä on nyt vasenta silmää huonompi näkö, kun taas ennen leikkausta tilanne oli päinvastainen.

– Leikkaamaton silmä yrittää vieläkin ohjata, vaikka sillä näkee nyt huonommin. Lääkärien mukaan tilanne kuitenkin tasoittuu ja tälläkin hetkellä ongelma on niin pieni, ettei sitä juuri huomaa, Uimonen sanoo.

Ongelmat harvinaisia

Uimosen laserleikkaus meni niin vaivatta, että näkö oli tarkka jo seuraavana päivänä. Laserleikkauksen toipumisaika onkin lyhyt, yleensä muutamista tunneista muutamaan päivään. Kokonaistoipumisaika on noin yksi kuukausi. Sinä aikana leikkauksen jälkeinen antibioottikuuri ja mahdolliset sivuoireet ovat poistuneet. Silmien laserleikkauksesta voi ilmetä silmien kuivumista, valon herkkyyttä ja aristusta. Oireita hoidetaan silmä- ja kosteustipoilla.

Leikkauksen jälkeiset riskit, kuten tulehdus, poikkeava arpeutuminen tai sarveiskalvon rakenteen pettäminen ovat alle promillen luokkaa. Ongelmat voivat johtaa näöntarkkuuden heikentymiseen, sokeutumisen riskiä leikkauksessa ei ole.

Kela ei korvaa

Vaikka silmien laserleikkaus on turvallinen menetelmä, se ei sovellu kaikille. Leikkausta ei voida tehdä, jos silmän sarveiskalvo on liian ohut tai epäsäännöllinen. Myös raskaus on este leikkaukselle, sillä raskaana olevan naisen hormonitoiminta voi muuttaa silmän taittovoimaa. Samasta syystä raskaaksi tulemista olisi hyvä välttää myös puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Harmaakaihi-, keratoconus- ja sydämentahdistinpotilaita ei voi niin ikään leikata. Soveltuvuus leikkaukseen tarkistetaan ennen leikkausta tehtävällä lääkärinkäynnillä.

Yleisin este silmän laserleikkaukselle onkin hinta. Itse operaatiosta ei saa kelakorvausta, sillä laserleikkaus käsitetään kosmeettiseksi kirurgiaksi. Esitutkimuksesta, silmälääkärin vastaanottokäynnistä, laserleikkauksen kontrollikäynneistä ja topografiasta Kela sen sijaan korvaa osan.

Uimosen mielestä korvausperusteita voisi miettiä uudestaan.

– Varusmiehet saavat vapautuksen palveluksesta, mikäli heillä on liian vahvat lasit. Valtiolle olisikin suhteellisen halpaa, jos silmät leikkauttamalla saataisiin lisää A-luokan miehiä palvelukseen, Uimonen toteaa.

Lue myös:

MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Lähteet: poliklinikka.fi, laserleikkaus.fi

Kuvat: Shutterstock (Kuvat eivät liity tapaukseen)

Lue myös:

    Uusimmat