Silmät kohti perseidejä! Tiedossa meteorien ilotulitus – jos sää sallii

Seuraavana kahtena yönä kannattaa katsoa riittävän ylös, jos asuu pohjoisella pallonpuoliskolla, ei tarvitse herätä aamuvuoroon, ja on kiinnostunut taivaankannen ilmiöistä.  

Jokavuotinen perseidien meteoriparvi vilkkuu ja välkkyy nimittäin tavanomaista runsaammin.

Perseidejä on näkynyt jo usean viikon ajan, mutta varsinainen tähdenlentojen ryöppy on runsaimmillaan perjantain ja lauantain vastaisina öinä, puolen yön jälkeen tunnin, kahden tunnin ajan. 

Tavanomaisesti perseidejä näkyy viidestäkymmenestä sataan tunnissa.

Tuplasti normaalia enemmän

– Nyt niitä saattaa olla kaksisataa, jopa 300 tunnissa, brittiastronomi Mark Bailey sanoo uutistoimisto AFP:lle. 

Katselemiseen ei tarvitse kaukoputkea, sillä perseidit näkyvät paljaalla silmällä, muutaman jossittelun varauksella. Toivottavasti taivas on pilvetön, eivätkä kaupunkien valot häiritse. Täysikuu on viikon päästä.

Näkyy myös Nasan nettisivuilla

Jos pilvet karkaavat katseen peitoksi, perseidejä voi seurata myös Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan nettisivuilta

Ja kannattaa ottaa hyvä makuukatseluasento kiirehtimättä. Kaupunkivaloissa elävän silmät tottuvat pimeyteen parissakymmenessä minuutissa.

Meteorit ovat komeetoista irronneita hyvin pieniä kappaleita, jotka "räjähtävät" iskeytyessään Maan ilmakehään. Nämä kansankielessä tähdenlennot näkyvät välähdyksenomaisesti, usein noin sekunnin ajan.  

Perseidit ovat komeetta Swift-Tuttlen ytimestään Auringon kiertoradalleen jättämien murusten iskeytymistä ilmakehään. Tänä vuonna muruaines on tavanomaista runsaampaa.

Lue myös:

    Uusimmat