Sikareiden ja piipun terveyshaittoja tutkittiin pitkästä aikaa – tässä tulos

Tupakointi aiheuttaa syöpiä ja kuolemia riippumatta siitä, polttaako savukkeita, sikareita vai piippua. Pelkkiä sikareita tai piippua polttavat tosin tupakoivat usein vähemmän kuin savukkeita suosivat, minkä vuoksi heidän riskinsä jää hieman pienemmäksi.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, joka on vuosikymmeniin ensimmäisiä, jossa on tarkasteltu myös sikareiden ja piipun polttamisen terveyshaittoja.

Tulokset perustuvat 360 000 ainoastaan savukkeita, sikareita tai piippua polttavan seurantaan vuosilta 1985–2011.

Seurannan aikana 51 000 osallistujaa menehtyi.

Säännöllisesti pelkkiä savukkeita, sikareita tai piippua polttavat kaikki menehtyivät syöpään selvästi todennäköisemmin kuin savuttomat verrokit. Savukkeita tai sikareita polttavat kuolivat myös muihin syihin muita todennäköisemmin.

Savukkeita polttavien riski menehtyä seurannan aikana oli selvästi suurempi kuin yksinomaan sikareita tai piippua polttavien. Tulokset eivät paljasta, mistä ero tarkalleen johtuu, mutta tutkijat pitävät todennäköisenä selityksenä sitä, että savukkeita suosivat tupakoivat usein enemmän kuin sikareita tai piippua polttavat.

Tupakointi on merkittävimpiä terveysongelmia maailmanlaajuisesti. Vaikka se on vähentynyt vuosikymmenten varrella, edelleen joka neljäs mies ja joka kahdeskymmenes nainen tupakoi päivittäin.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Pasi lopetti tupakoinnin kertalaakista – ”Kun huomaa, ettei ota enää kunnolla eteen, se pistää vähän harkitsemaan”

Mieskunnon ylläpito toimi Pasi Sorjosella hyvänä motivaattorina tupakoinnin lopettamiseen.

10:00

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja