Sijoituspetosten määrä pomppasi Saksassa – menetyksiä satojen miljoonien edestä

Äärimmäisen matala korkotaso on luonut edellytykset sijoituspetosten tehtailijoille Saksassa.

Parempaa tuottoa etsivät säästäjät ovat haksahtaneet monenlaisiin huijausvirityksiin.  

Yksi uhreista on 79-vuotias eläkeläinen Uwe Heyn, jolle luvattiin 150 prosentin tuotto viiden vuoden aikana rahastosta, joka sijoittaisi huonokuntoisiin kiinteistöihin, korjaisi ne ja myisi voitolla.  
Heyn sijoitti rahastoon 20000 euroa, mutta sijoitus osoittautui huijaukseksi ja Heyn joutuu nyt karhuamaan rahojaan takaisin oikeuden kautta. Hän saa takaisin korkeintaan puolet sijoittamistaan varoista.  

– Kun ikää kertyy, sitä haluaa sijoittaa rahojaan turvallisesti. Mutta kun korot ovat näin alhaalla, ei vaihtoehtoja tahdo löytyä, Heyn sanoi.  

Saksan osakesäästäjiä edustava järjestö DSW kertoo, että viime vuonna tilastoitiin 7500 petostapausta, mikä on lähes viidenneksen enemmän kuin edellisenä vuonna. Uhreja on tuhansia ja menetykset nousevat satoihin miljooniin euroihin.  

Saksalaiset ovat EU:n ahkerimpia säästäjiä. Maassa säästetään keskimäärin lähes 17 prosenttia nettotuloista, kun muun EU:n keskiarvo on 10,5 prosenttia.  

Euroopan keskuspankki on euroalueen talouskasvun piristämiseksi laskenut ohjauskorkonsa lähes nollaan, minkä seurauksena talletuksille ja muille perinteisille sijoituksille ei juuri saa minkäänlaista tuottoa.

Jotkut säästäjät ovat siksi kääntyneet erilaisten harmaan markkinan sijoituskohteiden puoleen.  

Saksassa on paljastunut jo kaksi suurta pyramidihuijausta, johon säästäjät ovat upottaneet suuria summia. Frankfurtissa sijoittajilta petkutettiin rahaa kiinteistösijoituksiin ja Berliinissä lupailtiin loistavia tuottoja kultasijoituksista.  

Kuluttajansuojavirasto Stiftung Warentest huomauttaa, että vain harva kovia tuottoja lupaavista rahastoista kykenee toteuttamaan lupaamansa.

Lue myös:

    Uusimmat