HS: Hilkka ja Juhani menettivät kaikki säästönsä kansainväliselle petostehtaalle – huijari tyhjensi tileiltä 72 000 euroa

1:39
Näin suuri kansainvälinen sijoitushuijaus iski Suomeen viime syksynä.

Suomalaiset Hilkka ja Juhani joutuivat kansainvälisen petostehtaan huijaamiksi ja menettivät noin 72 000 euroa säästöjään. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat, joka tutki laajaa huijausta yhdessä kansainvälisen toimittajaryhmän kanssa.

Petostehtaan pääpaikka on ruotsalaisen Dagens Nyheter -lehden koordinoiman toimittajayhteistyön mukaan Ukrainan Kiovassa, jossa Milton Group -niminen yritys tekee huijauksia arvokorttelista käsin ja huijaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Huijaukset on verhoiltu puheiksi tuottavista verkkovaluuttasijoituksista. Tähän haksahtivat myös Helsingin Sanomien haastattelemat suomalaiset Hilkka ja Juhani, jotka ovat asuneet jo vuosia Etelä-Euroopassa.

Huijari tyhjensi tilit kokonaan

Kaikki alkoi yhdestä puhelusta keväällä 2019. Lopulta Hilkka ja Juhani menettivät ”sijoitusneuvoja William Bradleylle” yhteensä 72 000 euroa, johon kuuluivat kaikki heidän säästönsä sekä tappiin vedetyt luottokortit. Miehellä oli myös etäyhteys Hilkan ja Juhanin pankkitilille.

Pari oli hetken aikaa täysin puilla paljailla ja joutui elämään lapsiltaan saamilla rahoilla ja pakastimen kätköistä löytyneellä ruualla, koska kauppaan ei ollut rahattomana asiaa.

– Veit meiltä kaiken. Tilimme, korttimme, sijoituksemme ovat kaikki TYHJIÄ. Ja sinä sait meidät ottamaan lisää lainaa, vain Sinä. Olen yrittänyt ja yrittänyt. Emme saa enää edes kallista pikavippiä, Hilkka kirjoitti viestillä ”Bradleylle”, kun mies oli vaatinut heiltä lisää rahaa sijoituksia varten.

Ainakin kuutta suomalaista huijattu

Huijauksen kohteeksi on joutunut laajan toimittajien tekemän yhteistyöselvityksen perusteella myös muita suomalaisia. Tietoja firmasta ja sen toiminnasta on saatu yrityksessä työskennelleen tiedonantajan kautta. Hän on toimittanut toimittajayhteistyölle paljon erilaista materiaalia, muun muassa salaa kuvattuja videoita sekä listan, josta ilmenee huijatuksi joutuneiden ihmisten nimiä. Lista on vain otos huijauksen uhreista, mutta listalla on ainakin kuusi nimeä Suomesta.

Dagens Nyheterin Twitter-tilillä jaetulla videolla ruotsalainen Maj-Brit, 67, kertoo, kuinka häneltä vietiin kaikki eikä hänellä ole enää rahaa vuokraan tai ruokaan.

Kaiken kaikkiaan petostehtaan uhriksi on joutunut lehtien mukaan ihmisiä ainakin yli 50 eri maasta. Erityisen paljon uhreja on Britanniasta, Italiasta ja Espanjasta.

Huijarit iskeneet ennenkin Suomeen

Myös viime vuoden loppupuolella uutisoitiin, kuinka useat suomalaiset joutuivat huijatuiksi. Yle kertoi marraskuussa, kuinka suomalaiset olivat sijoittaneet virtuaalivaluutta Onecoiniin noin 40 miljoonaa euroa parin vuoden aikana. Tämä osoittautui kuitenkin huijaukseksi.

Viime lokakuussa puolestaan keskusrikospoliisi kertoi tutkivansa suurta sijoitushuijauskokonaisuutta, joka paljastui osaksi kansainvälistä petosvyyhteä.

Suomessa poliisille on tehty yli sata rikosilmoitusta, mutta tapauksia uskottiin olevan enemmänkin. Suurin osa tietoon tulleista huijauksen uhreista oli 1940–1960-luvulla syntyneitä, mutta joukossa oli myös 1980–1990-luvuilla syntyneitä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.