Siivousohjeet japanilaisittain – näin saat kotiisi järjestyksen

Japanilainen Marie Kondo on siivouksen supernainen. Lue naisen vinkit kodin kevyempään olemukseen!

The Life-Changing Magic of Tidying Up -kirjan kirjoittanut Marie Kondo toimii siivouskonsulttina Tokiossa auttaen asiakkaitaan vähentämään turhien tavaroiden määrää kodissaan. Lue Kondon vinkit: oletko sinäkin aina siivonnut väärin?

Kondon siivousstrategiaa noudattamalla onnistut kenties paremmin luopumaan tavaroistasi ja tekemään lisää tilaa kotiisi. 

Testaa nämä 10 vinkkiä:

1. Lajittele kategorian, älä huoneen mukaan. Yleensä ihmiset siivoavat huone kerrallaan: yhtenä päivänä makuuhuone, toisena keittiö. Kondon mukaan tämä on oleellinen virhe. Nähdäksesi todella, mitä kaikkea omistat, tulee sinun kerätä kaikki asiat kategoria kerrallaan yhteen paikkaan ja arvioida niitä yhdessä. Muuten sinulta saattaa jäädä vaikkapa yksi vasara työkalupakkiin, toinen kellariin ja kolmas terassille. Montako oikeastaan tarvitset? Arvioi kaikki työkalut kerralla, vaatteet toisella kerralla ja siivousvälineet kolmannella.

2. Arvioi jokaista tavaraa ja mieti, ilostuttaako se sinua. Ota tavarat oikeasti käsiisi ja arvioi sitä uusin silmin. Tuoko se iloa elämääsi? Jos tuo tavara innostaa sinua, säästä se. Jos se ei herätä tunteita, laita se pois heitettävien tai lahjoitettavien tavaroiden pinoon. 

3. Älä pidä joitain vaatteita "kotivaatteina". Jos sinulla on vaatteita, joita tiedät, ettet käyttäisi ulkona, älä anna niiden kerääntyä kotivaatepinoon. Jos käytät tahraista ja ylisuurta t-paitaasi viikonloppuisin, muodostuu uloslähtö entistä haastavammaksi, koska joudut vaihtamaan vähemmän nolot vaatteet, vaikka tekisit vain nopean kauppareissun. Jos hävität epäsiistit kotivaatteet, olosi tuntuu taatusti vapaammalta.

4. Lahjoita jo pitkään lukemattomana olleet kirjat. Aikahaarukka kirjan lukemiseen ei ole kovin pitkä sen ostettuasi. Jos et tuona aikana tule kirjaa lukeneeksi, tuskin luet sitä ollenkaan. Kirja vain kerää pölyä hyllyssä. Samoin kannattaa miettiä, että montako kirjaa olet koskaan lukenut uudemman kerran? Keräävätkö myös kerran luetut kirjat pölyä hyllyssä? Lahjoita suosiolla vanhat kirjat niille, jotka niistä innostuvat.

5. Kierrätä paperipinot. Kondon peukalosääntö papereille on seuraava: hankkiudu kaikesta eroon. Kondon mukaan papereista ei nimittäin ole mitään iloa. Vanhat materiaalit luennolta? Heitä ne kierrätykseen, olethan jo saanut niistä kaiken ilon. Maksetut laskut? Jos olet tarkistanut, että niissä on kaikki kunnossa, niin hävitä ne. Yritä päästä ajatuksesta "mitä jos tarvitsenkin tätä paperia joskus?" Milloin ikinä olet tarvinnut jotain vanhaa laskua tai muuta paperia?

6. Älä säilytä lahjoja syyllisyydestä. Olet taatusti saanut joskus lahjoja, jotka eivät ole miellyttäneet silmääsi. Lahjojen tarkoitus on tuottaa iloa ja kun olet päässyt yli siitä ilon tunteesta, että joku on halunnut antaa sinulle lahjan, se on jo suorittanut tarkoituksensa. Voit nyt antaa lahjan eteenpäin ilman syyllisyyttä. Tuskin vieraasi kiinnittävät vierailun aikana huomiota siihen, mitä lahjoja he eivät näe, vaan ennemminkin he ihastelevat niitä lahjoja, jotka olet säilyttänyt.

7. Kierrätä elektroniikan mukana tulevat pakkaukset. Kun ostat uuden puhelimen, heitä pois laatikko ja ohjekirja. Saat kyllä vastaukset ongelmiisi netistäkin. Kondon asiakkaat ovat tehneet näin eikä kukaan ole koskaan valittanut.

8. Pääse eroon komonosta. Komono on japania ja tarkoittaa sekalaisia tavaroita. Ylimääräiset napit, epämääräiset johdot ja ilmaistavarat – oletko koskaan tarvinnut näitäkään mihinkään? Heitä ne pois ja tee tilaa sellaisille tavaroille, joita oikeasti tarvitset.

9. Voit jättää hyvästit myös valokuville ja muistoesineille. Ehkä sinun ei tarvitse säästää jokaista syntymäpäiväkorttia tai suttuisia kuvia eurooppalaisesta arkkitehtuurista. Kondo lupaa, että jos käyt läpi kuva-albumiasi ja kysyt itseltäsi, mitkä kuvista tuottavat iloa, päädyt luultavasti noin viiteen kuvaan per päivä jokaiselta reissultasi. Ne kuvat herättävät sinussa iloa matkastasi. Heitä muut pois. Sama koskee syntymäpäiväkortteja ja rakkauskirjeita. Niiden aika on ohi. Kondon mantra kuuluu: "Vaali sitä, kuka olet nyt."

10. Säilytysasiantuntijat ovat hamstraajia. Älä keskity nokkeliin säilytysratkaisuihin ennen kuin olet käynyt läpi jokaisen tavaran kodissasi. Monet säilytykseen erikoistuneet asiantuntijat keskittyvät siihen, kuinka saavat mahdollisimman paljon tavaraa tungettua kaappiin tai laatikoihin huomioimatta lainkaan sitä, mitkä tavarat ovat säilyttämisen arvoisia. Älä sinä tee samaa virhettä.

Kun olet käynyt läpi kaikki tavarat kodissasi, Kondo suosittele löytämään jokaiselle säästettävälle tavaralle oman paikan. Näin pystyt säilyttämään järjestyksen aina.

Lähteet: Marie Kondo: The Life-Changing Magic of Tidying Up,  MindBodyGreen

Lue myös:

    Uusimmat