Siivousguru lyttää yleisen tavan pestä leikkuulauta – voi johtaa ruokamyrkytykseen

Testasimme"minuuttisiivouksen"– tarvitset vain 3 minuuttia 0:37
Kuinka siistiä jälkeä minuutissa saa aikaan? Testasimme "minuuttisiivouksen" keittiössä – katso tulos!

Siivousasiantuntija sanoo, että yleinen tapa puhdistaa leikkuulauta ei poista siitä kaikkia haitallisia mikrobeja.

Englantilainen siivousasiantuntija Heather Barrigan sanoo Mirror-lehdelle, etteivät astianpesuaine ja kuuma vesi puhdista likaista leikkuulautaa niin hyvin kuin luullaan. Jos leikkuulaudan pesee tällä tavalla erilaisten ruokien pilkkomisen välillä, voi alustaan jäädä haitallisia mikrobeja.

Välttääkseen ristikontaminaation Barrigan suosittelee liottamaan leikkuulautaa valkaisuaineliuoksessa aina käytön jälkeen. Tämä tappaa useimmat mikrobit ja estää niitä leviämästä muihin ruokiin, joita leikkuulaudalla valmistetaan.

Puhdista lauta huolellisesti lihan käsittelyn jälkeen

Myös The Sunille puhunut keittiövälineasiantuntija Sharon Franke suosittelee leikkuulaudan pesemiseen järeitä keinoja. Varsinkin, jos laudalla on käsitellyt raakaa lihaa, on se hänen mukaansa järkevä puhdistaa valkaisuaineliuoksessa.

Liuoksen voi tehdä sekoittamalla yhden ruokalusikallisen hajustamatonta nestemäistä kloorivalkaisuainetta tai kolmeprosenttista vetyperoksidia 4,5 litraan vettä. Liotuksen jälkeen leikkuulauta huuhdellaan vedellä.

Huolellisen puhdistuksen lisäksi työvälineiden välityksellä tapahtuvaa ristikontaminaatiota voidaan välttää käyttämällä eri leikkuulautoja raa’alle lihalle ja vihanneksille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat