Siilinjärvi sekosi 92 miljoonan onnenpotkusta – tuoreet miljonäärit eivät hylänneet savolaiskuntaa: "Ihmiset ovat ostaneet asuntoja, autoja ja remontoineet asuntoja"

Vuosi sitten Siilinjärven kunta nousi useiksi päiviksi otsikoihin, kun 50 hengen porukka voitti 92 miljoonaa euroa Eurojackpotissa. Kunnanjohtaja Vesa Lötjönen uskoo, että megavoitto on voinut auttaa paikallisia yrityksiä.

Koko Suomea ilahduttaneesta Eurojackpot-voitosta on sunnuntaina kulunut tasan vuosi. Perjantaina 23.8.2019 siilinjärveläinen 50 henkilön porukka nappasi oikealla veikkauksellaan 92 miljoonaa euroa. 

Voittajien löytymistä jännitettiin päivätolkulla, mutta lopulta Veikkaus tavoitti jokaisen voittajaporukkaan kuuluneen. Voittajakupongin myyneessä K-Supermarket Herkkupadassa järjestettiin kakkukahvit, joihin saapui jopa saksalainen kuvausryhmä.

Viimeinen voittaja lunasti voittonsa kuitenkin vasta tämän vuoden kesäkuussa.

Monissa lehtijutuissa spekuloitiin voiton vaikutusta Siilinjärven kunnan talouteen. Siilinjärven kunnanjohtajan Vesa Lötjösen mukaan suuri osa rahoista on todennäköisesti jäänyt Siilinjärvelle, koska minkäänlaista muuttoaaltoa pois kunnasta ei voittajien joukossa ole nähtävissä.

– Minulla ei ole siitä faktaa tai tilastoa, mutta ne voittajat, jotka tiedän tai keistä olen kuullut, eivät ole mihinkään muuttaneet, Lötjönen kertoo.

Siilinjärvi villiintyi voitosta

Myös MTV vieraili useampaan otteeseen Siilinjärvellä selvittämässä suurvoiton kohtaloa. K-Supermarket Herkkupadan silloinen kauppias Jyrki Huttunen kertoi MTV:lle törmänneensä jo useampaan miljonääriin. 

– Olen tavannut todella paljon ihmisiä. Kyllä miljonäärejäkin on näkynyt, näin yli 12 vuotta Siilinjärvellä asuneena heidät kyllä tuntee, Huttunen kertoi.

Kauppiaan mukaan Veikkauksen myynti tuplaantui heidän liikkeessään voiton jälkeen.

Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Jari Hyvönen kertoi MTV:lle tuolloin, että kaksi perhettä oli etsinyt hänen kauttaan asuntoa. Perheiden kiikarissa ovat noin 300 000 euron hintatason normaalit perheasunnot.

– Osa varmasti salaakin sen voittonsa, mutta osa on sen reilusti kertonut. Viiteenkymmeneen lappuun sopii viisikymmentä erilaista perhettä, Hyvönen kertoi.

Tonttikauppa on käynyt

Kunnanjohtaja Vesa Lötjösen mukaan näin vuotta myöhemmin voiton vaikutuksia Siilinjärven kunnan talouteen on vaikea mitata. Paikallisiin yrityksiin sillä on kuitenkin voinut olla vaikutus.

– Se on ehkä enemmän elinvoimassa ja rahankäytössä. Ihmiset ovat ostaneet asuntoja, autoja ja remontoineet asuntoja, Lötjönen kuvailee.

Lötjösen mukaan tänä vuonna tonttikauppa on käynyt kunnassa kuumana. On kuitenkin vaikeaa erottaa, onko kyse jostain erikoisesta koronan tuomasta trendistä vai lottovoittajien tonttikaupoista.

– Olettaisin, että siellä on muutama lottovoittajakin, Lötjönen sanoo.

Korjattu ingressiä kello 9.12, Siilinjärvi on kunta, ei kaupunki.

Lue myös:

    Uusimmat