Mainos

Siepatuksi joutunut jihadismitutkija Atte Kaleva uskoo suomalaisnaisen selviävän: "Toivoa ei kannata menettää"

2:14

Atte Kaleva uskoo, että Afganistanissa siepatulla suomalaisnaisella on hyvät mahdollisuudet selviytyä.

Jihadismitutkija ja itsekin Jemenissä neljä vuotta sitten siepatuksi joutunut Kaleva sanoo, ettei toivoa vapauttamisesta kannata menettää.

Atte Kaleva uskoo, että nainen on siirretty kaappaajien kannalta turvallisempaan paikkaan. Nyt voidaan vain odotella, että kaappaajat ilmoittavat, mitä he haluavat.

– Luultavasti jotakin pyydetään. Se voi olla rahaa tai jotain muita taloudellisia etuisuuksia. Se voi olla vesijohtoverkostoja tai infrastruktuuria sinne alueelle. Voi myös olla, että sieppaus on tehty propagandatarkoituksessa. Tietyt islamistiryhmät haluavat, että tällainen kristillinen järjestö, jossa suomalaisnainen työskenteli, lähtisi kokonaan pois Afganistanista, pohtii Kaleva.

Jonkinlaisia lunnaita on maksettu

Vuoden 2001 jälkeen Afganistanissa on siepattu noin sata ulkomaalaista.

Sieppaukset ovat useimmiten päättyneet siepatun vapauttamiseen. Kaleva uskoo, että myös lunnaita on maksettu.

– Kun aika monet kuitenkin vapautuvat, minun on vaikea nähdä, että sieppaajat hyvää hyvyyttään vapauttelisivat vankeja. Kyllä he varmaan jotakin siitä ovat saaneet, mutta eihän mikään taho halua myöntää, että me maksetaan lunnaita. Meillä Suomessa viranomaisten toiminta on aika läpinäkyvää ja pystytään hyvin saamaan selville, maksetaanko vai ei. Kaikkialla maailmassa näin ei ole. Siellä rahaa voi liikkua ilman, että se on jäljitettävissä.

"Paniikkia pyrittävä välttämään"

Atte Kalevan mielestä siepatun tärkein selviytymiskeino on rauhallisuus.

– On tärkeää säilyttää oma mielenhallinta, pyrkiä siihen, ettei joutuisi paniikkiin. Sitä ei toki itse voi valita, mutta pyrkisi ajattelemaan loogisesti ja analyyttisesti. Tärkeää on erottaa kiistämättömät tosiasiat ja kiistanalaiset tosiasiat. Jos lähtee tekemään päätelmiä omien pelkojen ja kuvitelmien kautta, se johtaa vääränlaiseen lopputulokseen.

"Onneksi pystyimme keskustelemaan"

Kaleva korostaa, että toivoa vapauttamisesta ei kannata menettää, vaikka sieppaus kestäisi pitkäänkin.

– Kyllä sieppaus on lähtökohtaisesti sellainen operaatio ja prosessi, että kyllä sieppaajillakin on intressi säilyttää siepattu hengissä. Niin kauan kuin siepattu on hengissä – niin kuin hän meidän tietojen mukaan on – niin kauan on toivoa.

Kaleva kertoo itse jo päässeensä yli kaappauksesta.

– Kaikilla on yksilöllisiä prosesseja, miten näistä selvitään. Minulla oli se hyvä puoli, että olin vaimoni Leilan kanssa siellä ja keskusteltiin keskenämme. Saatiin olla yhdessä jo sieppauksen aikana ja keskusteltiin myös sen jälkeen. Se on auttanut paljon. Jos nyt kaapattu suomalainen joutuu olemaan yksin, se voi olla kuormittavampaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.