Sido ihana kimppu kotiin tai lahjaksi, näin onnistut

Oman kukkakimpun sitominen on hauskaa ja helppoa. Ammattiopisto Liviassa puutarha-alan perustutkintoa suorittava Aino Muhonen kertoo, kuinka kimppu valmistuu kotona ekologisesti ja mielikuvituksellisesti.

Kukkakimppu on usein käteen ja kädessä sidottu työ, joten materiaali on hyvä olla kasassa hyvissä ajoin.

– Materiaalia löytyy paljon luonnosta, orvokit ja päivänkakkarat sopivat hyvin sitomiseen, mutta lähes mistä tahansa kukista voi tehdä kimpun, kertoo Aino Muhonen.

– On ihan itsestä kiinni, kuinka luova haluaa olla.

Luonnonkukkia
Pahvia
Sakset
Kynä
Puukko
Sekatööri
Lankaa

Pohja on tärkeä ja aikaa vievin osa

Kukkakimpun tärkeä osa on kimppupohja. Muhosen kimppupohja on valmistettu mehupurkin etiketeistä, jotka on vedetty laminointikoneen läpi.

– Piirsin laminaattiin kukan ääriviivoja ja leikkasin kukan muotoiset palaset irti. Jokaisen kukan keskelle tein reiän, jonka läpi kukkia voi pujotella. Lopulta kiinnitin kukkakuviot nitojalla yhteen. Jätin pohjaan myös muita aukkoja.

Kotioloissa hyväksi kimppupohjaksi soveltuu mikä tahansa pahvimateriaali, kuten vaikkapa maitotölkki. Pohjan valinnassa on sallittua käyttää mielikuvitusta. Muhosen kimppupohja ja kimpun kukat seuraavat punaista väriteemaa. Maitotölkin kanssa sopisivat vaikkapa sinivalkoiset kukat.

Huomioi tukirakenne

Pohjalle on hyvä valmistaa myös tukirakenne.

– Tein tukirakenteen rautalangoista, ja sidoin sen yhteen pohjan kanssa. Jos olisin alkanut laittaa kukkia pelkästään pohjaan, niin se ei olisi kestänyt.

Muhonen käytti kimppupohjan kiinnittämisessä myös teeman mukaista, punaista villalankaa.

Sitominen on työn nopein osa

Muhonen sitoi kukkakimpun Kevätpuutarha-messuilla noin tunnissa. Hänellä oli apunaan assistentti, joka auttoi kukkien asettelussa. Kukka-alustaa Muhonen valmisti kahden päivän ajan. Sidonnassa on oma tekniikkansa.

– Kiinnitämme huomiota teknisiin asioihin, eli siihen että kukat menevät spiraalin muodossa oikein.

Spiraali tarkoittaa sitä, että kukkien varret kietoutuvat yhden alkukukan ympärille, jolloin varret muodostavat spiraalimallin.

Kukat asetellaan kimppupohjan rei'istä läpi oman ajatuksen ja mielikuvituksen mukaan.

Siiri L'Ecuyer/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja