Mainos

Sibeliuksen kadonnut valssi löytyi yllättäen – kuuntele kaunis kappale

Tänään illalla koetaan Hämeenlinnassa jännittäviä hetkiä, kun yllättäen löytynyt Jean Sibeliuksen valssi saa ensi-iltansa kotimaassa.

Andantino D-duuri pianolle tai tuttavallisemmin Lulu-valssi on aiemmin tuntematon Sibeliuksen miniatyyriteos, joka löytyi Harvardin yliopiston kirjastosta Yhdysvalloista. Viime kuussa pianotaiteilija Folke Gräsbeck esitti sen Englannissa Brightonissa ja tänään hän soittaa sen Sibelius-luennon yhteydessä Hämeenlinnan raatihuoneella.

Lulu-valssi on sävelletty vuonna 1889 tiettävästi Loviisassa, missä Sibelius perheineen vietti kesää suvun omistamassa talossa.

Kappale lienee omistettu säveltäjän kummitytölle.

Pianotaiteilija Folke Gräsbeck pitää kappaletta kauniina, lempeänä ja romanttisena. Hän myös pohtii, onko siinä samanlaista musiikillista viehätystä kuin esimerkiksi Valse Tristessä ja voisiko siitä tulla samanlainen hitti. Hieman arvoituksellisesti Gräsbeck toteaa että teoksessa on "musiikin mieli".

Aiemmin tuntemattoman Sibelius-musiikin löytyminen on aina tapaus ja uusi teos kiinnostaa ulkomaita myöden.

Monet haaveilevat vielä kesken jääneen kahdeksannen sinfonian löytymisestä, mutta nykyteorian mukaan sitä tuskin koskaan löydetään. Tiedossa on osia sinfoniasta, mutta tutkijoiden mukaan Sibelius todella poltti sinfonian Ainolassa 1940-luvulla, koska oli tyytymätön tulokseen.

Folke Gräsbeck soitti MTV3 uutisille Lulu-valssin tänään Musiikkitalossa. Voit kuunnella koko kappaleen ja arvioida itse, miten se sijoittuu Sibeliuksen tuotantoon.

Katso Pekka Niemiahon juttu (Seitsemän uutiset 6.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.