Seurakunnat: Juutalaiset ovat sopiva syntipukki

Suojelupoliisin mukaan Tanskan iskut kertovat antisemitismin viriämisestä 1:49

Suomen juutalaiset seurakunnat arivioivat, että antisemitismi on nostanut päätään Euroopassa viime vuosina. 

Helsingin juutalaisen seurakunnan hallintojohtajan Dan Kantorin mukaan viime aikoina ympäri Eurooppaa on tehty tuhoisia iskuja, joiden ainoa motiivi on ollut viha juutalaisia kohtaan. Tekijät ovat olleet ääri-islamisteja. 

-Juutalaisviha kulkee yleensä käsi kädessä koventuvan ilmapiirin kanssa. Kun asenteet yhteiskunnassa kiristyvät, juutalaiset saavat siitä oman osansa, Kantor toteaa. 

Viikonlopun ampumisessa Kööpenhaminassa sai surmansa nuori juutalaismies. Pariisissa tammikuussa kosher-kauppaan tehdyssä iskussa sai surmansa neljä juutalaista. Hyökkäyksessä Brysselin juutalaiseen museoon kuoli kesällä neljä ihmistä. 

Turun juutalaisen seurakunnan puheenjohtajan Tomer Huhtamäen mukaan vihamielisyys kohdistuu yleensä kaikkiin vähemmistöihin ja juutalaiset ovat tulilinjalla aina kun jotakin tapahtuu. Sekä Kantor että Huhtamäki yhdistävät juutalaisvihan syrjäytymiseen ja sosiaalisiin ongelmiin.  

Antisemitismi Suomessa vähäistä  

  
Suomi on yksi rauhallisimmista Euroopan maista, eikä antisemitismi ole saanut täällä merkittävää jalansijaa, sanoo Kantor .  

-Suomea ei mitenkään voi verrata esimerkiksi Kreikkaan.  
Esimerkiksi Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen puheenjohtaja Panos Kammenos sanoi joulukuussa tv-haastattelussa, että Kreikan juutalaiset eivät maksa veroja ja saavat muitakin etuoikeuksia.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) muistutti viikonloppuna, että juutalaisvähemmistön turvallisuudesta on huolehdittava. Suomen poliisi on korottanut valmiutta muun muassa juutalaisten seurakuntien tilojen ympäristössä.  

Lue myös:

    Uusimmat