Mullistava kuva: tähtitieteilijät onnistuivat kuvaamaan ensimmäistä kertaa Linnunradan ytimessä olevan mustan aukon

Tutkijat lupaavat mullistavia uutisia Linnunradasta 1:28:18
Katso tiedotustilaisuus tästä videoikkunasta!

Event Horison Telescopen (EHT) kansainvälinen tutkimusryhmä julkaisi mullistavan kuvan Linnunradan ytimessä olevasta mustasta aukosta. Kyseessä on historiamme toinen ikinä julkaistu kuva mustasta aukosta. MTV Uutiset näyttää tiedotustilaisuuden suorana tämän artikkelin videoikkunassa.

Kansainvälinen yli 300 tutkijasta ja 80 eri yliopistosta koostuva tutkijaryhmä sai kuvan mustasta aukosta nimeltä Sagittarius A*. Se sijaitsee aivan Linnunradan keskellä. Kuvan on tuottanut Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration -tutkimusryhmä hyödyntämällä maailmanlaajuista radioteleskooppiverkostoa. Kuvaa otettiin yli viiden vuoden ajan. 

Visuaalinen todiste Linnunradan keskiöstä

Tutkimushankkeessa oli mukana kolme suomalaista tutkijaa Aalto-yliopistosta sekä Turun yliopistosta.

– On hienoa saada suora visuaalinen todiste omalta kosmiselta takapihaltamme. Tieteellisesti merkittävä löydös on sitten se, että se osoittaa painovoiman hallitsevan sitä, miltä musta musta aukko näyttää lähietäisyydeltä. Albert Einsteinin suhteellisuusteoria pitää siis edelleen pintansa tänäkin päivänä, toteaa yksi hankkeen tutkijoista, radioastronomiaan ja astrofysiikkaan erikoistunut tutkija Tuomas Savolainen Aalto-yliopistosta.

Vaikka itse mustaa aukkoa ei voi kuvassa nähdä, koska se on täysin pimeä, sitä ympäröivä hehkuva kaasu paljastaa mustan aukon. Valo katoaa aukkoon synnyttäen varjon, koska painovoimakenttä taivuttaa valon kulkua aukon lähiympäristössä.

Sama tutkimusryhmä julkaisi maailman ensimmäisen kuvan mustasta aukosta vuonna 2019

Sama kansainvälinen tutkimusryhmä teki avaruusfysiikan historiaa vuonna 2019 julkaisemalla maailman ensimmäisen kuvan mustasta aukosta. Silloin kuvaan pääsi Messier 87 eli M87:n musta aukko. Tässä kuvassa näkyy hohtava oranssin, valkoisen ja punaisen värinen rinkula, jonka sisällä on mustaa. Kuva on ääriviivasta hetkellä, jolloin valo on katoamassa aukkoon.

Tällä valtavan kokoisella mustalla aukolla on massaa 4 miljoonan auringon verran ja sinne on matkaa noin 26 000 valovuotta. Tutkimusryhmä hyödyntää radioteleskooppeja kuvauksessa.

Supermassiivisten aukkojen tarkkaa syntyä ei tunneta

Mustat aukot ovat äärimmäisen tiheitä objekteja, joiden painovoima on niin voimakas, ettei edes valo voi paeta niitä. Siksi niiden kuvaaminen on erittäin haastavaa. Mustien aukkojen tapahtumahorisontin läpi mennessään mikä tahansa elektromagneettista säteilyä sisältävä imaistaan sisään.

Mustia aukkoja on kolmenlaisia. Pienet mustat aukot syntyvät, kun tähdet romahtavat. On myös olemassa keskikokoisia mustia aukkoja. Kolmantena kategoriana pidetään supermassiivisia aukkoja, joiden tarkkaa syntyä ei tunneta. Ne sijaitsevat yleensä galaksien keskellä.

Liikkuvaa kuvaa mustasta aukosta?

Linnunrata on spiraalinmuotoinen galaksi, jossa maa ja aurinkokuntamme sijaitsevat. Sillä on ainakin 100 miljardia tähteä. Aurinko sijaitsee linnunradan yhdessä "käsivarressa" ja Sagittarius A* keskellä.

– Hanke jatkuu ja olemme laajentaneet kansainvälistä yhteistyötämme. Saamme verkostoomme lisää teleskooppeja, mikä parantaa kuvan laatua, sekä korkeammalla havaintotaajudella toimivia vastaanottimia, mikä tekee erotuskyvystä tarkemman. Seuraava ponnistuksemme on yrittää saada liikkuvaa kuvaa mustasta aukosta, kertoo Savolainen.

Lue myös:

    Uusimmat