Mainos

Sensuuri kukoistaa amerikkalaisissa kirjastoissa

Yhdysvalloissa on meneillään "kiellettyjen kirjojen viikko". Kyseessä on teemaviikko, jonka aikana maan kirjastoväki haluaa kiinnittää huomiota kirjastojen sensurointiyrityksiin. Ympäri Yhdysvaltoja yritetään jatkuvasti saada kirjastojen ja koulukirjastojen valikoimista pois tiettyjä kirjoja; syynä on useimmiten se, että joidenkin vanhempien mielestä teokset eivät sovi lasten tai nuorten käsiin.

Yhdysvaltain kirjastoyhdistyksen mukaan yleisimmin kirjan kieltoa vaaditaan sen vuoksi, että siinä esiintyy liikaa seksiin liittyviä viittauksia tai epäilyttävää kielenkäyttöä. Usein myös väitetään, että tietyt kirjat yllyttävät uskomaan henkimaailman ilmiöihin. Usein myös uskonnolliset kirjat, mukaanlukien Raamattu, halutaan saada pois kirjastoista. Joskus pelkkä kirjan nimi riittää sensuuripyynnön esittämiseen. Kirjastoyhdistyksen mukaan kieltoa vaativat vanhemmat tai vanhempainyhdistykset eivät ole useinkaan itse edes lukeneet epäilyttäviksi luokittelemiaan kirjoja.

Listalla runsaasti klassikkoja

Vuosien varrella listalla on näkynyt erittäin usein John Steinbeckin nimi. Erityisesti teos Hiiriä ja ihmisiä on monien mielestä sopimaton, sillä siinä käytetään "rumaa kieltä". Anne Frankin päiväkirjaa pidetään liian pornografisena, samoin H.C. Andersenin alkuperäistä Pientä merenneitoa: kuvituksen yläosaton merenneito on joillekin liikaa. Alice Walkerin Häivähdys purppuraa ei sovi monien mielestä myöskään kirjastoihin ja välillä myös Punahilkka on esiintynyt sensuurilistalla. Poistolistalla ovat erittäin usein esiintyneet myös Isabel Allenden ja Margaret Atwoodin nimet.

Televisiosta tuleva väkivalta ei välttämättä hätkähdytä vanhempia, mutta kevyt kauhukirjasarja "Goosebumps" (suomeksi "kananlihalla") on saanut joidenkin aikuisten tuomion ja kirjoja vaaditaan monilla paikkakunnilla pois kirjastoista. Nuorille tarkoitetut seksivalistuskirjat aiheuttavat eniten valituksia koulukirjastoissa. Erittäin usein myös halutaan poistaa kirjat, joissa viitataan homoseksuaalisiin suhteisiin, sillä niitä pidetään perhearvoja loukkaavina.

Jokaisella on oikeus lukea

Kirjastoyhdistyksen tilaston mukaan vuosien 1990 ja 1998 välillä maan kirjastoista on vaadittu poistettavaksi reilut 5 200 kirjaa. Todellisuudessa sensurointiyrityksiä on paljon enemmän, sillä suinkaan kaikki tapaukset eivät tule raportteihin. Poistopyynnöistä 70 prosenttia kohdistui koulukirjastojen valikoimiin. Valtaosa vaatimuksista tulee vanhemmilta, noin 20 prosenttia kirjastojen asiakkailta.

Kiellettyjen kirjojen viikkoa on vietetty Yhdysvaltain kirjastoissa vuodesta 1981 lähtien. Kirjastoyhdistys ja amerikkalaiset kustantajat haluavat alleviivata teemaviikolla sitä, kuinka helposti sensuurin avulla loukataan kansalaisten perusoikeuksia. Yhdysvaltain perustuslain mukaan maassa on mielipiteen- ja painovapaus, ja sensuuriyritykset sotivat räikeästi näitä vapauksia vastaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.