Senaatintorin jättiterassi voitti valtakunnallisen palkinnon – kalliin kokeilun tulevaisuus on vielä avoin

14:31
Katso video palkinnonjakotilaisuudesta ja keskustatekopalkinnon voittajien haastattelut.

Helsingin Senaatintorille viime kesäksi rakennettu jättiterassialue palkittiin vuoden keskustatekona. Tunnustuksesta huolimatta jättiterassi ei välttämättä palaa ensi kesänä Helsingin keskuspaikalle.

Valtakunnallisen keskustatekopalkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa. Sen myönsi Senaatintorin kesä -terassikokeilulle Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry.

Palkinnon vastaanottivat tänään Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sekä jättiterassin tuottajat ja Torikorttelien edustajat kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer ja myyntipäällikkö Eija Malin

– Meillä oli kesällä kuusi viikkoa aikaa saada jättiterassi pystyyn. Tiesimme sen onnistuvan hyvin, mutta emme ikinä osanneet kuvitella, että näin hyvin. Tuntuu hyvältä, että tämä arvostetaan näin korkealle, kertoo Malin tunnelmista palkinnon saamisen jälkeen.

Senaatintori valittiin terassihankkeen kohteeksi muun muassa sen takia, että siellä pystyttiin pitämään riittävistä turvaväleistä hyvin huolta. 

Bauer on varma siitä, että vastaavanlaista kaupunkitilan uudenlaista käyttöä nähdään jatkossakin. 

–Idea on siinä, että yllättäviä uusia miljöitä ja paikkoja voi hyödyntää ja kotipaikkakunta nähdään uusin silmin. 

Jatko pohdinnassa

Senaatintorin terassi avattiin heinäkuun alussa ja suljettiin elokuun lopussa. Kahden kuukauden aikana jättiterassialueella ehti käydä noin 400 000 kävijää. Vaikka suosio oli suurta, on terassin paluu ensi kesänä vielä pohdinnan alla.

Terassikokeilu luotiin piristysruiskeeksi koronakevään jälkeen ja sen oli tarkoitus olla juurikin poikkeuskokeilu. Olennainen vaikuttaja jatkon kannalta onkin se, millainen on ensi kesän tilanne koronan suhteen. 

– Senaatintorissa on tietyt haasteensa, ja normaalikesinä torilla pörrää valtavat määrät turistibusseja ja turisteja. Voi olla, että normaaliaikoina Senaatintori on liian haastava tällaiseen hankkeeseen. Tätä selvitetään, ja meillä on onneksi kaupungissa muitakin toreja ja vaihtoehtoja. 

– Pitää myös miettiä kustannuksia. Kaupunki antoi hankkeelle yli puoli miljoonaa euroa, mikä tuntui poikkeusaikana luontevalta. Normaaliaikoina ei tällaisia summia voida antaa, kommentoi pormestari Vapaavuori. 

Katso yllä olevalta videolta palkinnonjako ja Vapaavuoren sekä Bauerin ja Malinin haastattelut. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja