Video: Selonteko julki – "sotilaallisen voiman käyttöä Suomea vastaan ei voi sulkea pois"

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on julkistettu puolen päivän aikaan. Suurin mielenkiinto kohdistuu mahdollisiin muutoksiin Suomen linjan määrittelyssä nyt, kun jännitys Euroopassa ja Suomenkin lähialueilla on lisääntynyt.

Selonteon pääviesti on, ettei sotilaallisen voiman käyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista voi sulkea pois lähialueen turvallisuuspoliittisen tilanteen takia. Suomi ja USA syventävät yhteistyötä monissa kansainvälisissä kysymyksissä. USA:n sitoutuminen Natoon ja sotilaallinen panostus Eurooppaan on jatkossakin olennaista.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan turvallisuusympäristömme on muuttunut ja Suomen on tiivistettävä yhteistyötä kumppaniensa kanssa. Muutos on nopeaa ja ennakoimatonta.

Suomen turvallisuustilanne heikentynyt 2:33

Tiivis selonteko

Ennakkotietojen mukaan selonteko poikkeaa aikaisemmista ainakin kieleltään. Tekstin sanotaan olevan selkokielistä ja tiivistä. Sivuja selonteossa on vain kolmisenkymmentä.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on laadittu ulkoministeriön johdolla yhteistyössä valtioneuvoston kanslian, puolustusministeriön, sisäministeriön sekä tasavallan presidentin kanslian kanssa. Selonteko hyväksytään valtioneuvoston yleisistunnossa perjantaina ja se on eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina 21.6.

Jännitys lisääntynyt

Selonteossa tiettävästi todetaan muun muassa se tosiasia, että Venäjän toimet Ukrainassa ja eri osapuolten lisääntynyt sotilaallinen toiminta on kasvattanut jännitettä myös Suomen osalta.

Suomen NATO-jäsenyyttä selonteko ei ennakkotietojen mukaan pidä ajankohtaisena, vaikka mahdollisuus jäsenyyden hakemiseen säilytetään avoimena.

Yhteistyötä eri suuntiin

Suomen kannalta parhaana selontekoko tiettävästi pitää yhteistyön lisäämistä niin EU:n ja Ruotsin kuin  NATO:n ja Yhdysvaltojenkin kanssa.

Onkin mahdollista, että selonteon muotoilut tulkitaan askeleeksi kohti yhä syvenevää transatlanttista yhteistyötä. Ruotsi-yhteistyötä korostetaan, vaikka pelkästään sen ei arvioida takaavan Suomen turvallisuustarpeita.

Selonteko julkistetaan ja annetaan eduskunnalle perjantaina, jonka jälkeen sen sisältöä ja sanamuotoja aletaan tulkita sekä Suomessa että ulkomailla.

Oppositiolta varovaisia kehuja selonteolle 5:22

Lue myös:

    Uusimmat