Seksuaalisesta traumasta voi selvitä

Seksuaalinen trauma vaikuttaa ihmisen koko elämään ja persoonallisuuteen. Traumaattisesta tapahtumasta huolimatta elämän ei tarvitse olla uhrin tarinaa, sillä järkyttävästäkin kokemuksesta on mahdollista selvitä.

- Seksuaalinen trauma on aina raskas kokemus, joka vaikuttaa uhrin elämään ja persoonallisuuteen, toteaa pari- ja seksuaaliterapeutti (NACS) Tuula Emas.

Lapsuudessa koetut traumat, kuten insesti tai pedofilia, horjuttavat lapsen perusluottamusta elämää ja toisia ihmisiä kohtaan. Insestissä läheinen sukulainen käyttää lasta seksuaalisen kiihottumisen välineenä, ja myös lapsi voidaan pakottaa aktiivisen osapuolen rooliin. Pedofiliatapauksissa lapselle tuttu tai tuntematon aikuinen houkuttelee tai pakottaa lapsen sukupuoliseen kanssakäymiseen tai esimerkiksi valokuvaa uhria ja tyydyttää itseään lapsen nähden. Hyväksikäyttötapauksissa tilanteesta vastuussa oleva aikuinen rikkoo lapsen koskemattomuutta ja käyttää uhrin luottavaisuutta väärin antamalla vallan sairaille mielihaluilleen.

- Hyväksikäyttäjä käyttää tilanteissa vahvemman valtaa heikompaansa. Se voi tarkoittaa fyysistä uhkailua, pelottelua, kiristystä ja manipulaatiota.

Seksuaalisuuden alueella tapahtuvat rikokset ovat usein tabuja ja salaisuuksia, varsinkin jos hyväksikäyttäjä on perheenjäsen tai sukulainen. Hyväksikäyttäjä tunkeutuu väkisin uhrin intiimille ja yksityiselle alueelle, mikä vaurioittaa uhria pysyvästi.

- Lähtökohtaisesti lapsia pitää aina suojella. Ei ole lupaa houkutella heitä mukaan sellaiseen, jota he eivät voi ymmärtää tai josta he eivät uskalla kieltäytyä. Terve ihminen tunnistaa aina rajat. Fantasiat voivat olla hurjia, mutta tekojen tasolla ihminen on aina vastuussa teoistaan, Emas kertoo.

Kun kehosta tulee väline

Hyväksikäytön uhri oirehtii monella tavalla sekä henkisesti että fyysisesti. Lapsen hyväksikäyttöä on syytä epäillä, jos hänellä on selittämättömiä sairauksia ja oireita kuten sukupuolitauteja ja virtsaamisvaikeuksia. Lapsi voi olla myös yliseksualisoitunut ja kosketella jatkuvasti omia sukupuolielimiään tai kertoa asioista, jotka eivät kuulu hänen ikäisensä kokemuspiiriin.

- Hyväksikäytön negatiiviset seuraukset ovat pitkäkestoisia. Ne vaikuttavat tunnetasolla ja ihmissuhteissa ja ulottuvat jopa oppimiseen ja kognitiivisiin toimintoihin.

Lapsena hyväksikäytön uhriksi joutuneella aikuisella voi olla itsetunto-ongelmia, masennusta ja itsemurha-ajatuksia sekä vaikeuksia sopeutua perhepiiriin ja työyhteisöön.

- Myös seksuaalisessa identiteetissä ja suuntautuneisuudessa ilmenee usein epätietoisuutta. Uhri voi tuntea häpeää ja inhoa omaa kehoaan kohtaan. Hän ei ehkä pysty kiihottumaan tai saamaan orgasmia. Seksi voi myös tuntua vastenmieliseltä tai aiheuttaa kipua.

Seksuaalisen trauman kokeneella voi olla vaikeuksia erottaa seksiä kiintymyksestä. Hänen elämänsä voi herkästi yliseksualisoitua, mikä saattaa näkyä esimerkiksi satunnaisina ja usein vaihtuvina seksisuhteina. Tutkimusten mukaan jopa yli puolet prostituoiduista on joutunut hyväksikäytön uhriksi alle kuusitoistavuotiaina.

Toipuminen on pitkä prosessi

Hyväksikäytön uhrin toipumisen edellytyksenä on trauman tiedostaminen.

- Lapsuuden traumaattinen kokemus saattaa jäädä tiedostamattomaksi, jolloin trauma on erittäin tuhoava. Tiedostettunakin uhri tarvitsee apua ja vaativaa terapiaa, jossa asiaa työstetään. Seksuaalisen trauman kokemusta voi verrata raskaaseen surutyöhön.

Vaikka nuorena tai aikuisena koettu raiskaus tai muu seksuaalinen hyväksikäyttö on hyvin traumatisoiva kokemus, aikuisella on mahdollisuus tunnistaa selkeämmin teko rikokseksi.

- Aikuinen ymmärtää joutuneensa rikoksen ja hyväksikäytön uhriksi. Hän myös ymmärtää tehdä rikoksesta ilmoituksen poliisille ja osaa hakea apua traumasta selviytymiseen.

Vaikka raiskauksen uhri tiedostaisikin oman syyttömyytensä ja ymmärtäisi, että hänelle on ilman minkäänlaista oikeutta tehty pahaa, raiskauksesta selviäminen vaatii trauman työstämistä ja ammattiapua.

- Seksuaalisen trauman kokenut uhri ei enää kykene luottamaan ihmisiin samalla lailla kuin aikaisemmin. Hän saattaa kokea häpeää ja syyllisyyttä ja oma keho voi tuntua vieraalta, likaiselta ja häväistyltä.

Alemmuuden tunteista voi seurata eristäytymistä ja masennusta. Uhri voi tuntea olevansa kyvytön antamaan ja vastaanottamaan läheisyyttä ja rakkautta.

- Aina täytyisi kuitenkin muistaa, että traumaattisista kokemuksista on mahdollisuus selvitä, Emas muistuttaa.

Valtapeliä parisuhteessa

Myös parisuhteen osapuolet voivat kokea tulevansa alistetuksi kumppaninsa taholta. Huonon kontaktin tai kommunikaation puutteen vuoksi seksistä voi tulla alistamisen ja vallankäytön alue.

- Valtaa käytetään monella tavalla. Seksiä saatetaan kiristää kumppanilta, esimerkiksi uhkailemalla lähteä vieraisiin. Myös haluttomuus ja seksiin suostumattomuus voivat olla vallankäyttöä.

Emas korostaa, että parisuhteessa tarvitaan ymmärrystä toisen seksuaalisuutta kohtaan. Jos seksi jostain syystä, esimerkiksi synnytyksen jälkeen, väsymyksen tai stressin takia, ei maistu, on lupa olla myös haluton. Kun seksistä tulee pakottamista, halu katoaa kokonaan.

- Joidenkin mielestä alistaminen voi olla myös kiihottavaa. Esimerkiksi vahva ja voimakas, työelämässä johtavassa asemassa oleva mies voi haluta olla seksissä alistettu ja toivoa kumppaninsa dominointia.

Rakkaus eheyttää

Monesti ihmiset, joilla on itsellään traumaattinen tausta ajautuvat suhteeseen, joissa he altistuvat uusille väärinkäytöksille ja jatkavat

uhriutumistaan.

- Uhrilla on usein uhrin historia. Hän voi silti valita toisin. Koko elämän ei ole pakko olla uhrin tarinaa, eikä kenenkään tarvitse olla loppuelämäänsä rikki.

Jos kumppani on osa vääristynyttä valtakamppailua, eikä negatiivista kierrettä voi katkaista yhdessä puolison kanssa, itsensä alistetuksi tuntevan kannattaa irrottautua suhteesta ja hakea ulkopuolista apua.

- On päätettävä, mitä elämältään haluaa ja pohdittava, mitä seuraa jos jää huonoon suhteeseen. Esimerkiksi terapeutin tuella voi etsiä välineitä selviytymiseen.

Seksuaalisen trauman kokeneella omat rajat voivat ylittyä kerta toisensa jälkeen, hänen ajautuessaan yhä uudelleen alistetun ja uhrin asemaan. Omista rajoista ja rooleista tietoiseksi tuleminen onkin tärkeä vaihe matkalla eheämpään minäkuvaan. Myös perusluottamus ja usko rakkauteen ovat mahdollista saada takaisin.

- Rakkaus eheyttää ihmistä. Suhteessa, jossa saa kunnioitusta ja jossa luotetaan toisiinsa, on kaikki mahdollisuudet onneen traumaattisesta taustasta huolimatta. Menneisyyden tapahtumien ei tarvitse leimata tulevaisuutta.

Teksti:Niina Miettinen

Lähdeteos:

Jorma ja Leena-Maija Palo 1999: Rakkaudesta seksiin. WSOY.

Lue myös:

    Uusimmat