Pelson vankilamurhasta tuomittu mielentilatutkimukseen – teki vapautumisensa jälkeen väkivaltaa perheelleen

Pelson vankilamurhasta aikanaan tuomittu mies on määrätty mielentilatutkimukseen, jossa selvitetään hänen vaarallisuutensa.

Miestä syytetään lähisuhdeväkivallasta. 

Syyttäjät vaativat mielentilatutkimusta, jotta voidaan ottaa kantaa siihen, onko miestä pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle, sanotaan Turun hovioikeuden perjantaina antamassa välituomiossa.

– Mikäli mielentilaselvityksen mukaan häntä on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle ja vapaudelle, on hänet tuomittava yhdistelmärangaistukseen, syyttäjät katsovat.

Yhdistelmärangaistukseen voidaan tuomita ihminen, joka uusii vakavan rikoksen ja jota pidetään vaarallisena muille ihmisille. Siinä kokonaan vankilassa istuttavaa varsinaista vankeusaikaa seuraa vielä valvonta-aika.

Käräjillä yli kolme vuotta vankeutta

Toni Kristian Heikkilä, 43, vapautui ehdonalaiseen elokuussa 2022. Hänet tuomittiin vuonna 2005 Oulun käräjäoikeudessa elinkautiseen edellisenä vuonna tapahtuneesta Pelson vankilamurhasta.

Heikkilä ja toinen mies murhasivat vanginvartijan ja vahingoittivat hengenvaarallisesti kirveskurssin opettajaa karatessaan vankilasta. Väkivallantekojen jälkeen kaksikko pakeni paikalta varastetulla autolla, mutta jäi pian kiinni lähikunnasta Muhokselta.

Nyt käsiteltävät rikokset tapahtuivat viime vuoden tammikuussa, eli noin puoli vuotta Heikkilän ehdonalaiseen vapautumisen jälkeen.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet viime toukokuussa kolmen vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen muun muassa kolmesta pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä. Rikoksen uhreina olivat hänen puolisonsa ja lapsensa.

Heikkilä kiisti syytteet ja vaati myös hovissa niiden hylkäämistä.

Hovi: Viilto veitsellä oli tapon yritys

Myös hovioikeus katsoi Heikkilän kohdistaneen väkivaltaa puolisoonsa ja lapseensa. Oikeuden mukaan hän oli muun muassa lyönyt ja potkinut naista, retuuttanut tätä hiuksista ja nostanut tämän kurkusta pitäen ilmaan. Lisäksi hän oli lyönyt pientä lastaan mailalla, oikeus katsoi.

Käräjillä Heikkilä oli tuomittu myös naiseen kohdistamastaan myöhemmästä väkivallasta. Käräjäoikeuden mukaan hän syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn viiltämällä naista veitsellä. Viilto osui naista käteen, jonka hän oli nostanut kaulansa suojaksi.

Hovioikeus piti tekoa tapon yrityksenä. Sen mukaan Heikkilä yritti tilanteessa viiltää naista kaulaan, ja kuolemanvaara jäi toteutumatta ainoastaan siitä syystä, että nainen ehti saada kätensä väliin.

– Heikkilän oli täytynyt ymmärtää, että hänen tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena olisi voinut olla (uhrin) kuolema ja hän on näin ollen menetellyt tahallisesti, ei kysymys ole ollut törkeästä pahoinpitelystä, vaan syytteen teonkuvauksen mukaisesta tapon yrityksestä, hovioikeus toteaa.

Hovi jatkaa asian käsittelyä mielentilatutkimuksen ja vaarallisuusarvion valmistuttua.

 

Lue myös:

    Uusimmat