Helsinki ja Vantaa pistävät stopin massiivisille rajatarkastuksille – seitsemän tahoa jyrähti: Hallituksen esitystä mahdoton noudattaa

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit sekä Hus, Finavia, Finnair ja Helsingin satama vaativat muutoksia rajatarkastuksiin. Tällä hetkellä matkustajamäärät kasvavat ja lentokentän ruuhkia pidetään terveysriskinä. Jatkossa rajojen terveystarkastuksia tehdään kohdennetusti.

Seitsemän tahon yhteistiedotteessa vaaditaan muutosta hallituksen esitykseen maahantulosta. Tällaisenaan rajojen terveystarkastuksiin ei muutoin ole tulossa helpotusta loppuvuodeksi.

Yhteisvaatimuksessa sanotaan, että yhteiskunnan avaamisen pitää ulottua myös Suomen maahantulon helpottamiseen, kun rokotekattavuus nousee. 

Nykyinen asetus riskimaaluokituksesta ilmaantumisluvulla 10/100 000/14 vuorokautta tulisi tahojen mukaan muuttaa ripeästi. 

– Nykyistä alhaista rajaa ei voida perustella riskillä epidemian kiihtymisestä, kun Suomen oma rokotekattavuus on noussut korkeaksi. Myöskään erillistä lähtö- ja kauttakulkumaiden selvittämistä ei voida pitää enää tarpeellisena ja jokaisen matkustajan pysäyttäminen haastatteluun on käytännössä mahdotonta, tiedotteessa kerrotaan.

EU:n värikoodit käyttöön

Kaupungit ja rajatestausta toteuttavat tahot vaativat, että rajan pitäisi noudattaa EU:n neuvoston suositusta, jossa korkeimman riskin maana pidetään niitä, joiden ilmaantuvuusluku yli 500. 

Neuvoston suosituksessa EU-maat on luokiteltu värikoodein vihreä, oranssi, punainen ja tummanpunainen. Tässä luokituksessa tummanpunaisiin maihin sovelletaan kaikkein tiukimpia testi- ja karanteenivaatimuksia. Voit lukea suosituksesta tarkemmin täältä. Euroopan tautikeskuksen laatimaa karttaa ja maiden väriluokitusta voit puolestaan tarkastella tästä.

Tiedotteen mukaan matkustajamäärät Helsingin satamissa ja Helsinki-Vantaalla ovat nousussa. Ulkomailta saapuu lentoaseman kautta viikoittain ruuhkaantuneen rajatarkastuksen läpi noin 50 000 matkailijaa Suomeen. Määrän odotetaan kasvavan loppuvuoden aikana, lokakuussa saman luvun uskotaan olevan 60 000 ja vuoden lopussa 80 000.

Seitsemän tahon yhteistiedotteen liitteeksi Finavia on laittanut paljonpuhuvan kuvan Helsinki-Vantaan lentokentältä, jossa jonotetaan ruuhkassa.

– Ruuhkatilanne Helsinki-Vantaan lentoasemalla viikolla 38. Jonottaminen ahtaissa tiloissa on terveysturvallisuusriski, kuvatekstissä sanotaan.

Rajatarkastaminen uudistuu lain puitteissa

Kun matkustajamäärät kasvavat, kattava tarkastustoiminta ei enää ole mahdollista, tahot jyrähtävät. 

– Kun rokotuskattavuus Suomessa on jo hyvällä tasolla ja valtaosa tulijoista on rokotettuja, ei kattava tarkastustoiminta ole enää myöskään perusteltua epidemian hallinnan näkökulmasta.

Helsinki ja Vantaa aikovat yhteistyössä Husin kanssa muuttaa strategiaansa lainsäädännön sallimissa rajoissa. 

– Helsingin ja Vantaan kaupungit tulevat yhteistyössä HUS:n kanssa kehittämään nykylainsäädännön puitteissa mallin matkustajien pistokoemaiseen tarkistamiseen, kun muutoksia lainsäädäntöön ei olla edelleenkään ehdottamassa. 

 Sosiaali- ja terveysministeriön tahtotilaa kaikkien matkustajien tarkastamisesta ei enää noudateta. Kun malli on luotu, se otetaan käyttöön.

– Muualla Euroopassa koronatodistusten tarkistaminen on laajalti liikennöitsijöiden vastuulla, eikä todistuksia tarkasteta enää rajalla. Lentokentälle saapuvien matkustajien todistukset on pääosin jo kertaalleen tarkistettu liikennöitsijöiden toimesta ja joka tapauksessa valtaosalla on jo täysi rokotussuoja. Myös satamissa valtaosa saapuvista matkustajista on rokotettuja.

MTV Uutiset Live eilen: Matkailualan puolestapuhuja tyrmää koronapassiehdotuksen: "Hallitus ei ymmärrä"

4:15

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja